På leit etter hjartet ditt av Tone Nilsen-Bie. Debut. Ungdom. Sorg.

På leit etter hjartet ditt av Tone Nilsen-Bie. Debut. Ungdom. Sorg. Lese-eksemplar fra forlaget.

OM SORG, HVOR ALTOPPSLUKENDE DEN KAN BLI, HVOR VANNVITTIG DET KAN BLI HVIS DU IKKE FÅR HJELPEN DU TRENGER.

Eg gret ikkje. Låg der og stira mot døra. Ville berre halde handa di i mi. Stryke kinnet mitt mot ditt. Kyssa deg varsamt. Men dei sa nei. Eg fekk ikkje. Du var kanskje ti meter frå meg. Kanskje mindre, men avstanden hadde ikkje noko å seie, om eg ikkje fekk kome heilt til deg. Eg kunne like gjerne svevd i verdsrommet og vorte soge inn i eit svart hòl. Tirill har vore forelska i Sigve i fleire år. Endeleg bryt han med kjærasten. I Tirill vaknar eit fornya håp om at det no skal bli dei to. Ingen av dei to kan føresjå kva som kjem til skje. Sorga Tirill får kasta på seg lét seg ikkje stanse, men veks i staden sterkare. Saknet etter han ho aldri fekk gjer Tirill reint besett, og alt handlar om å finne ut korleis ho kan gje slepp. På leit etter hjartet ditt er ein ungdomsroman om sorg, men og om val ein tek som ung. Kven ein er og kven ein kan kome til å bli. «En fin og uvanlig fortelling som vil engasjere ungdom. Det er en slags aktualitet i at unge gutter kjører seg i hjel, så her er det nok en del som kan kjenne seg igjen. Artig at tittelen også refererer til hjertet i ren faktisk forstand, ikke bare, slik det vanligvis gjør, i overført betydning.» –Jan Tore Noreng, mars 2022 Tone Nilsen-Bie er frå Florø, men har budd i Alta i Finnmark sidan 2004. Ho er opphaveleg lektor i teater, og har alltid utvikla tekstar for scena. Dei siste åra har ho fokusert meir på den skjønnlitterære sjangeren som uttrykksform og debuterte i 2021 med Sumarvariasjonar, ei novellesamling for ungdom. Med denne boka vant ho litteraturkonkurransen Årets Ulest-2021.

Om forfatteren:
Tone Nilsen-Bie er frå Florø, men har budd i Alta  i Finnmark sidan 2004. Ho er opphaveleg lektor i teater, og har alltid utvikla tekstar for scena. Dei siste åra har ho fokusert meir på den skjønnlitterære sjangeren som uttrykksform og debuterte i 2021 med Sumarvariasjonar, ei novellesamling for ungdom. Med denne boka vant ho litteraturkonkurransen Årets Ulest-2021.

Har tidligere skrevet en novellesamling for ungdom som er ” Sumarvariasjoner”,  så dette er første ungdonmsroman fra 12 år og oppover. Kan fint leses av en voksen.

Tiril er på fest, langt fra edru, hun er i slutten av tenårene. Hun har vært forelsket i Sigve i flere år. Da hun treffer han på en fest igjen. Han sier han har gjort det slutt med kjæresten og Sigve forteller at han er forelsket i Tiril. Hun tror han ikke fordi hun tror han er full. Dette blir det uante konsekvenser av.

Når hun våkner dagen etter med sommerfugler svirrende i magen, et håp om at det Kansje kan bli noe mer mellom Sigve og henne.

Da verden raser da hun får høre at Sigve dør i en bilulykke på vei hjem fra festen, at han var edru når han fortalte at det var henne han ville ha. Der muligheter glipper før man får prøvd det ut. Hvis han hadde visst at hun følte det samme, da hadde valget antagelig blitt at han hadde vært med henne hjem istedenfor. Det  blir en kaskade av hvis om og hvordan, ønske at valgene hadde vært annerledes

En lettlest bok på litt over 100 sider som er på nynorsk med korte kapitler. Temaet i boken er sorg og passer for ungdom. Hvor altoppslukende og vanvittig sorg kan være. Hvis man bare hadde eller hvilke valg man tar,ting man rett og slett ikke får gjort om fordi det er for sent. Må si at tårene kom innimellom her.

Jeg trodde på boken og forfatter har fått frem et budskap om sorg i ung alder kan være voldsomt grusomt å kjenne på og leve med, boken er skrevet  med en varsom hånd. En flott skrevet bok om sorg. Det er viktig å få hjelp til å sortere tanker og ikke dyrke sorgen, lære å pendle og være innom et par ganger om dagen å tenke på de, gjerne hyggelige minner etterhvert. Gjøre positive ting er viktig og hjelper.

Har selv opplevd stor sorg som jeg skulle ønske å få slippe, men det går selvfølgelig ikke. Da vår datter og hele hennes familie døde i kvikkleireskredet i Gjerdrum 30. Desember 2020, først savnet og de ble funnet etter 6 dager. Der jeg måtte orke å være sterk hele veien for å lose brødrene hennes og faren gjennom sorgen etter 4 familiemedlemmer. Hvor tøft vi og sønnene våre har hatt det, og hvor trist det er å miste så mange, særlig i ung alder. Vi har jo fått god hjelp fordi dette var en katastrofe, men julen våres kommer aldri til å bety det samme som tidligere. Anbefaler boka sterkt.

På leit etter hjartet ditt av Tone Nilsen-Bie. Debut. Ungdom. Sorg.

Terningkast 5-   #tonenilsenbie     #utenforallfarvei

 

 

Konstabel Bannefinger og doktor Even – Sklivassknuten i solnedgang av Kristian Mehlum Lie og June Grodatter Tryggvason. Bok 3. Spenning.5 -10 år.

Konstabel Bannefinger og doktor Even – Sklivassknuten i solnedgang av Kristian Mehlum Lie og June Grodatter Tryggvason. Bok 3. Spenning. 5 -10 år. Lese-eksemplar fra forfatter.

KONSTABEL BANNEFINGER  OG DOKTOR EVEN : MORSOM FOR DE MINSTE, SPENNENDE FOR DE LITT STØRRE OG KRYDRET MED HUMOR FOR DEN VOKSNE HØYTLESER.

Det sikreste vårtegnet i Fisberg er det årlige loppemarkedet ved Prompeskogen skole. Konstabel Bannefinger og Doktor Even tar mest turen for å sikre seg et par av museumsdirektør Consuela de Loreans fantastiske vafler, mens andre er på jakt etter skjulte skatter blant alt skrotet. Brukthandler Arve Sølv kommer over noe som kan minne om det savnede maleriet «Sklivassknuten i solnedgang» av den berømte maleren Gudleiv Gravplass. Han rasker det med seg for en tier og haster hjem for å undersøke det nærmere. Maleriet er verdt flere hundre millioner kroner, endelig kan han selge den slitne brukthandelen sin «Mormors kjeller» som han arvet av sin farmor, og flytte til Syden og spise is til frokost og bade hver dag. I løpet av natten bryter noen seg inn og stjeler maleriet. I panikk ringer Arve Sølv politiet, men hvordan skal han få forklart at han satt på et maleri til flere hundre millioner som han skulle selge? Det hører i best fall hjemme på museum. Konstabel Bannefinger og Doktor Even står foran sin vanskeligste sak til nå. Vil de finne innbruddstyvene, og vil de forstå hva som har blitt stjålet? Humor/spenning for småskole-/mellomtrinnet.

Forfatter: Kristian Mehlum Lie.   Forlag: Kontur Forlag.     Utgivelsesår: 2022.

Kristian Mehlum Lie: Forfatter: Var seniorrådgiver i sosiale medier i OMG AS,  skriver nå barnebøker.

June Grodatter Tryggvason: Illustratør i bøkene, flotte, morsomme tegninger som skifter farger i hvert kapittel.

Endelig kom den 3 boka i serien og jeg samlet de 4 som har vært med på lesning på de andre andre bøkene, det ble stor jubel i stua når jeg kom med konstabel Bannefingers tredje bok. De hadde gledet seg i noen dager på denne suksess-boken allerede. Den er humoristisk og spennende.

Det sikreste vårtegnet i Fisberg er det årlige loppemarkedet ved Prompeskogen skole. Konstabel Bannefinger gleder seg mest til å spise et par av museumsdirektør Consuela de Loreans fantastiske vafler, mens andre er på jakt etter skjulte skatter i skrotet.

Brukthandler Arve Sølv kommer over noe som kan minne om et  savnet maleri, “Sklivassknuten i solnedgang” av den berømte Gudleiv Gravplass som er verdt flere hundre millioner. Han rasker det med seg for en tier og later som han er interessert i rammen, haster hjem for å sjekke maleriet.Endelig kan han selge sin “Mormors kjeller” han har arvet fra  sin farmor, da skal han flytte til Syden og spise is til frokost og bade hver dag.

Men om natten bryter det seg inn noen og stjeler maleriet. I panikk ringer Arve Sølv til politiet, men hvordan skal han forklare at han skal selge det verdifulle maleriet som egentlig bør henge på et museum?

Konstabel Bannefinger og Doktor Even står foran sin vanskeligste sak til nå. Vil de finne innbruddstyvene?  Vil de skjønne hva som har blitt stjålet?

En lettlest humoristisk og spennende bok. En miks av ironi gjenspeiler seg igjennom i boka. Flotte fargerike karakterer og et enkelt bra plott.

Ligger et kart på første side så barna kan gå tilbake å se hvor man er i Fisberg by, på siden etter er også en oversikt over de forskjellige karakterene som bor i byen. Begge disse brukte vi mye under lesingen.

Konstabel Bannefinger er opptatt av at man ikke gjør ulovlige ting, da kommer han fort med bannefingern. Tenker det er topp at de kan lære litt rett og galt mens vi leser en bok, det er fint å diskutere dette underveis Som at Arve Sølv ikke ville fortelle om maleriet fordi han planla å selge det, selv om det heller bør bli på et museum.

De jeg leste for var veldig opptatt av at Bannefinger og Even spiste for mange vafler og banansplitt hver dag. De var enige i at det ikke var bra for hverken tenner eller mage. Mye fnising av navnene i byen som heter Fisberg og Fismyra, også navnene til karakterene. De var alle enige om at dette var en morsom bok. De reagerte ikke så mye på plottet, men syntes det var spennende.

Jeg storkoste meg under lesing av boka på litt over 100 sider og anbefaler denne varmt.

Her kan du lese min mening: https://hildes-bokblogg.blogg.no/konstabel-bannefinger-og-doktor-even-sklivassknuten-i-solnedgang-av-kristian-mehlum-lie-og-june-grodatter-tryggvason-bok-3-spenning-5-10-ar.html

Terningkast 5   #kristianmehlumlie   #junegrodattertryggvason    #konturforlag

 

 

 

Petra Pettersens perfekte plan – åtte uker til jul av Lene Lauritsen Kjølner. Del med Petra Pettersen.

Petra Pettersens perfekte plan – åtte uker til jul av Lene Lauritsen Kjølner. Del 1 med Petra Pettersen. Lese-eksemplar fra forfatter.

PETRA HAR EN DRØM. AT DET KOMMER LIKE ETTER AT HUN HAR BAKT SIN TRADISJONELLE JULEKAKE, OG RETT FØR EINAR FÅR SANS FOR TRENING, ER TILFELDIG. 

Petra Pettersen jobber i bokhandel på femtende året. Hun er gift med Einar, som er fisker på Hvasser, og har to utflyttede døtre. Livet hennes er trygt og forutsigbart, men ikke så rent lite kjedelig. Men en gang var livet hennes annerledes, og Petra har en drøm. Hun vil jobbe med “ett eller annet innen kunst”, men har aldri klart å bestemme seg for hva… Før hun plutselig får sitt Eureka-øyeblikk. At det øyeblikket inntreffer like etter at hun har bakt den tradisjonelle engelske julekaken med grandtante Bertha og venninnen Mathilde, og rett før Einar er utro med en fitnessinstruktør, er kanskje tilfeldig. At det også skjer nøyaktig åtte uker før jul, er et puss fra høyere makter. Og nettopp da Petra tenker at skjebnen må ha noe imot henne, siden det skjer flere ting som gjør at hun ser mørkt på tilværelsen, dukker det sakte opp en strime av håp. Den blir til optimisme da mye ser ut til å snu… Men Petras perfekte plan er slett ikke perfekt. For er nå den kjekke advokaten slash pianisten egentlig bare en forkledd strandsjekker? Og er det nå så lurt å melde seg på et kokkekurs der man parterer og tilbereder villsvin like før jul? Er det lurt å trøstespise til man nesten sprekker? Og hva vet hun egentlig om døtrenes liv? Et møte med en kjekk mann fra fortiden og et lite opphold i en vinkjeller kan vise seg å være nøkkelen til Petras innfløkte plan. Ellerer det nå engang det? Kanskje det er åpningen av grandtante Berthas nydelige julekake som gjør susen? Ingenting ser ut til å gå etter Petras perfekte plan… “Selvsagt drømte jeg om en annen tilværelse, men jeg visste ikke helt hva. Og her snakker jeg ikke om en seksuell helomvending, for jeg er en kvinne som elsker menn. Det er en av de tingene jeg var sikker på i livet mitt, ikke verst bare det. Men med en mann som stort sett sov på sofaen eller gynget ute i en båt, var jeg selvsagt sulteforet på det også.”

Forfatter: Lene Lauritsen Kjølner.   Forlag: Fagervik Forlag.    Utgivelsesår: 2020.

Forfatter: Lene Lauritsen Kjølner, født 1962, jobbet tidligere med reiseliv og vært i politikken. Nå forfatter på heltid.

En feel good julebok jeg har kost meg med, Kjølner skriver så bra at latteren sitter løst gjennom hele boka, mulig jeg er i rette alder for lenge siden jeg har ledd så godt av kommentarer og ikke minst over hva Petra holder på med.

Petra er gift med Einar som er fisker på Hvasser, de har to døtre som har flyttet. Livet hennes er trygt og forutsigbart, nesten litt kjedelig. Hun jobber i en liten bokhandel på femtende året.

Men en gang var livet hennes annerledes, og Petra har en drøm om å jobbe med et eller annet med kunst, men har ikke visst hva… Før hun plutselig får sitt Eureka-øyeblikk.

At det øyeblikket kom inntreffer like etter at hun har bakte den tradisjonelle engelske julekaken med grandtante Bertha og venninnen Mathilde, og rett før Einar er utro med en fitnessinstruktør, er kansje tilfeldig.

At det også skjer nøyaktig åtte uker før jul, er et puss fra høyere makter. Nettopp da Petra tenker at skjebnen må ha noe imot henne, siden det skjer at flere ting som gjør at hun ser mørkt på tilværelsen, dukker det sakte opp en strime av håp. Den blir til optimisme da mye ser ut til å snu…

Men Petras plan er slett ikke perfekt. Hva med den kjekke advokaten/ pianisten, er han bare en forkledd strandsjekker? Er det lurt å trøstespise til man nesten sprekker?

Selvsagt drømte jeg om en annen tilværelse, men jeg visste ikke helt hva. Jeg snakker ikke om en seksuell helomvending. Men med en mann som stort sett sov på sofaen eller gynget ute i en båt, var jeg selvsagt sulteforet  på det også.

En flott bok jeg koste meg igjennom med godt språk og lettlest. Personene er troverdige.Det er fargerike og livlige karakterer og jeg følte jeg ble kjent på Hvasser

Har lest 2 av krimbøkene til forfatter, de er også humoristiske feel good krim. Der følger vi Olivia Henriksen som var over gjennomsnittet nysjerrig. Derfor var jeg spent på denne boken. Vi er på Hvasser rett utenfor Tjøme. Petra Pettersen er vel ikke så ulik Olivia, i grunnen like nysgjerrig og en fantastisk artig dame.

Må si at disse åtte ukene var hektiske innholdsrike uker før jul, nesten så en mister pusten av stresset og ikke minst av latteren som spruter ut ganske mange ganger før boka slutter og man igjen kan trekke pusten igjen. Her stod både humoren og forviklinger i kø og jeg hang med på moroa.

En herlig julebok og du merker skrivegleden til forfatter godt igjennom boka, så er du i dårlig humør bør du sette deg ned med denne boka, humøret kommer til å boble over deg igjen lenge før den er ferdig. Det var så deilig befriende og avslappende å lese boken.

Les min mening her : https://hildes-bokblogg.blogg.no/petra-pettersens-perfekte-plan-atte-uker-til-jul-av-lene-lauritsen-kjolner-del-med-petra-pettersen.html

Jeg sitter noen dager senere og flirer fortsatt mens jeg skriver anmeldelsen. Anbefales på det varmeste.

Terningkast 5    #lenelauritsenkjølner    #fagervikforlag

 

 

Kartografen av Anette Hemming. Psykologisk krim/thrillerdebut.

Kartografen av Anette Hemming. Psykologisk krim/thrillerdebut. E-bok.

KARTOGRAFEN ER EN VELLYKKET DEBUT MED FLERE CREEPY HENDELSER, DU BLIR SUGD INN I DEN PSYKOLOGISKE THRILLEREN MED ET  STORT JAFS.

I et velstående nabolag i Bærum forbereder den nyskilte tobarnsmoren Lisbet en helt vanlig frokost da hun oppdager et håndtegnet kart festet på kjøkkenvinduet. Kartet viser rommet hun befinner seg i, og er markert med et rødt kryss. På baksiden er det størknet blod. Dagen etter blir hun funnet drept på sitt eget kjøkken. Ikke lenge etter drapet mottar Lisbets eksmann og andre i hennes omgangskrets mystiske kart. Snart tikker det også inn tekstmeldinger til sønnen Mikkels telefon, signert hans avdøde mor. Etterforsker John Persvik sliter med å finne et motiv og en mulig drapsmann, men så hevder en lokal dranker at han kan ha vært vitne til noe drapsnatten. «Solid og lovende stalker-krim. ‘Kartografen’ er både spennende og interessant. (…) Hemming har klart å skrive fortellinger om skjøre ungdomsliv og ulike former for overgrep inn i romanen, uten at de virker innsydd eller påtatt. ‘Kartografen’ er ganske enkelt vellykket, som debut betraktet er den riktig god.» Leif Ekle, NRK «Anette Hemming fra Bærum gjør en solid debut som krimforfatter med ‘Kartografen’. Anette Hemming skriver med god driv, og en fin forståelse for spredning av spenningstopper gjennom fortellingen. Hun legger igjen spor og blindspor, så leseren får være med å tippe seg fram til sannsynlige sammenhenger og årsaksrekker.» Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen.

Forfatter: Anette Hemming.   Forlag: Aschehoug.     Utgivelsesår: 2022.

Forfatter: Anette Temming, født 1990 i Bærum. Studert markedsføring på BI. Jobber med web og digital  markedsføring.

Alltid spennende med debutanter og gledet meg til denne. I starten var det for mange karakterer å forholde seg til så jeg syntes det ble rotete og tregt, men når de satte seg gikk det glatt og jeg ble sugd inn i en annen verden.

I et velstående nabolag i Bærum forbereder den nyskilte tobarnsmoren Lisbet en helt vanlig frokost da hun oppdager et håndtegnet kart festet på kjøkkenvinduet. Det viser rommet hun befinner seg i, og er markert med et rødt kryss. På baksiden er det størknet blod. Hva skjer?

Dagen etter blir hun funnet drept på sitt eget kjøkken. Lisbeths ektemann og andre i hennes omgangskrets mottar også mystiske kart.Snart tikker det også inn tekstmeldinger på sønnen Mikkels mobil, signert fra hans avdøde mor.

Etterforsker John Persvik finner ikke motiv og en mulig drapsmannen, men så hevder en lokal dranker at  han kan ha vært vitne til noe drapsnatten.

Godt språk og en lettlest bok som er creepy til tider. Korte kapitler og her blir man dratt fort inn i handlingen og ble godt kjent med karakterene.

Synes det psykologiske spillet var vondt innimellom, når en liten gutt får meldinger fra sin døde mor. Hva skal han tro? I fortiden er vi også innom mobbing. Hvordan går det med de?

Vi vekslet med å følge historien gjennom karakterene, det blir det mange gode vinklinger av, og vi veksler hyppig mellom fortid og i nåtid. Vi vet hele tiden hvem vi følger og det kommer små drypp og røde tråder, men hvem skal man følge?

En del tragiske ting har skjedd i fortiden for en familie i Bærum som de bærer med seg i nåtid, selv om noe er uforutsigbare er det lite dødpunkter, plottet er flott og jeg  le godt sugd med i historien. Tok tid før jeg fant morderen og det er topp.

Min mening kan du lese her: https://hildes-bokblogg.blogg.no/kartografen-av-anette-hemming-psykologisk-krim-thrillerdebut.html

En bok med bra driv og dette er en vellykket debut, det ser ut til at det blir en oppfølger her, det gleder jeg meg masse til.

Terningkast 5    #anettehemming   #aschehoug

 

Arr av Jørn Lier Horst og Thomas Enger. Krim. Bok 4 med Alexander Blix og Emma Ramm.

Arr av Jørn Lier Horst og Thomas Enger. Krim. Bok 4 med Alexander Blix og Emma Ramm. Lyd-bok.

ALEXANDER BLIX I FENGSEL, KLARER HAN Å HJELPE DE PÅ UTSIDEN? KOMMER DE I MÅL?

https://hildes-bokblogg.blogg.no/arr-av-jorn-lier-horst-og-thomas-enger-krim-bok-4-med-alexander-blix-og-emma-ramm.htmlFjerde bok i den bestselgende serien om Alexander Blix og Emma Ramm. Serien er en favoritt både blant leserne og kritikerne, og Nullpunkt ble nettopp nominert til Petronia Award. Serien har tilsammen solgt over 200.000 eksemplarer i Norge. Alexander Blix er en slagen mann. Etter å ha blitt dømt for å ha hevnet datterens død, er han plassert i et av landets høysikkerhetsfengsler. På innsiden utnytter de andre fangene enhver mulighet til å utfordre og fornedre den tidligere politietterforskeren. Det går tidvis hardt for seg. På utsiden har gamle kollegaer satt i gang jakten på en fryktet drapsmann. Walter Kroos har rømt fra fengselet i Tyskland og har krysset grensene på vei nordover. Den eneste forbindelsen politiet har funnet til Norge er en medinnsatt på Blix sin avdeling. Nå ønsker de innsidehjelp fra politimannen. Journalisten Emma Ramm er en av de få på Blix sin besøksliste. Hun blir hans allierte når Blix må koble tråder mellom fortid og nåtid, og mellom innsiden og utsiden av fengselsmurene. Sporene leder til Osen, en skogsbygd 15 mil nord for Oslo, hvor flere av innbyggerne bærer på dødelige hemmeligheter og sitter med dype arr.

Forfattere:Jørn Lier Horst og Thomas Enger  Forlag:Bonnier Norsk Forlag  Utgivelsesår: 2022.

Jørn Lier Horst (født 27. februar 1970 i Bamble) er en norsk kriminalforfatter og dramatiker, bosatt i Larvik. Han er utdannet ved Politihøgskolen i Oslo og arbeidet som etterforskningsleder frem til han ble heltidsforfatter i 2013.

Thomas Enger (født 21. november 1973 i Oslo) er en norsk forfatter og journalist. Han vokste opp på Jessheim, men er nå bosatt i Oslo med samboer og to barn. Han er utdannet journalist og jobbet i Nettavisen i ni år. Thomas Enger har også tatt idrett grunnfag og historie mellomfag. Han komponerer også musikk.

I et av landets høysikkerhetsfengsler sitter en slagen mann, Alexander Blix. Han er dømt for å ha hevnet sin datters død.På innsiden utnytter de andre fangene enhver mulighet til å utfordre og fornedre den tidligere politimannen. Det er tøffe forhold der og det gjør det hardt for han å være der.

På utsiden har gamle kolleger satt igang jakten på en fryktet drapsmann. Walter Kroos har rømt fra fengslet i Tyskland og er på vei nordover.

Eneste forbindelsen politiet har funnet i Norge fins der Blix’s sitter i fengsel, de håper på ønsket hjelp fra Blix. Sannsynligheten for bråk er stor. Nå håper de på insidehjelp. Våger han å hjelpe?

Journalisten Emma Ramm er en av de få på Blix sin besøksliste. Hun blir hans allierte når Blix må koble tråder mellom fortid og nåtid, og mellom innsiden og utsiden av fengselsmurene.

Sporene fører til Osen, en liten skogsbygd 15 mil fra Oslo, der flere innbyggere bærer på dødelige hemmeligheter og sitter med dype arr.

En lettlest bok med bra språk. Synes drivet i boka var  både spennende og bra. Har likt alle bøkene i denne serien. En klassisk nordisk krim.

Fortellingen blir vekslet mellom innsiden og utsiden av fengslet. Likte at mye av handlingen foregikk innenfor murene. Vi følger de to historiene parallelt.

Vi blir passe kjent med plasser og miljø. Boken bygger seg sakte opp. Jeg trodde jeg hadde svaret tidlig, men der tapte jeg, det er topp når det kommer vendinger og hele bildet snur seg. Ser ut til at det kan bli enda en bok i serien, det er bra. Synes forfattere nå skriver godt i sammen. Ser frem til neste bok.

Min mening:https://hildes-bokblogg.blogg.no/arr-av-jorn-lier-horst-og-thomas-enger-krim-bok-4-med-alexander-blix-og-emma-ramm.html

Terningkast 4+   #jornlierhorst     #thomasenger   #bonniernorskforlag

 

 

En skjult tragedie av Roger Albrigtsen & Knut Flovik Thoresen. Andre verdenskrig. Øksfjordraidet 1941.

En skjult tragedie av Roger Albrigtsen & Knut Flovik Thoresen.Andre verdenskrig.Øksfjordraidet 1941. Lese-eksemplar fra forfatter.

ØKSFJORDRAIDET 1941. DETTE ER HISTORIEN OM ET MILITÆRT ANGREP, LANDSSVIK OG ET USKYLDIG MENNESKESINN.

EN SKJULT TRAGEDIE Øksfjordraidet 1941 Datoen er 12. april 1941. Det er natt i Øksfjord, Finnmark. Den norske spesialsoldaten fyrer av en maskinpistolsalve mot en lukket soveromsdør. Seks år gamle Elsa overlever, men mister sin mor. Dette er også historien om et militært angrep, landssvik og et uskyldig menneskesinn.

Forfatter: Roger Albrigtsen og Knut Flovik Thoresen.      Forlag: Forlaget Kristiansen.    Utgivelsesår: 2022.

Om forfatterne: Roger Albrigtsen, født 1971, Evenes, forfatter av sakprosa som hovedsaklig skriver bøker fra den annen verdenskrig.

Knut Flovik Thoresen, født 1971, Arendal, forfatter og historiker, tidligere kaptein i Forsvaret.

Det er natt i Øksfjord i Finnmark og datoen er 12. april 1941. Bygda vet ikke at det kommer til å skje noe ganske snart denne natten. Dette er historien om barnet Elsa, mamma Ruth Emilie og pappa Agnar, og også om et militært angrep, landssvik og et uskyldig menneskesinn.

Boka starter med notatene til Elsa gjennom år med beskrivelser av hendelsen. Hennes døtre fikk aldri vite hva som hadde skjedd før etter sin mors død, da alle trodde de visste det og det ble heller aldri nevnt. Datteren hennes Marit husker bare en mor som var redd for alt og at mammaen syntes det var tungt å vokse opp uten en mor. Elsa bar med seg minnene fra natten 1941 resten av livet. Elsa møtte sin far Agnar igjen i Øksfjord  i 1955, det ble svært få møter da faren giftet seg og flyttet sørover.

Barnebarnet Marit har vært behjelpelig med familieportretter, dagbøkene og notatene fra sin mor som hun skrev på i de dårlige dagene. Det var nok en god  hjelp for Elsa å få det ut, for dengang fikk man ikke hjelp med traumatiske hendelser.

“Det var en tur som det hendte ingen ting, det var en lysttur, vi hadde håpet på mer aksjon, men det skjedde ikke.”

Dette sa Gallus Kleppe fra krigsskipet Mansfield etter Øksfjordraidet. Men nevner ikke at noen har blitt skutt. Det hadde aldri vært tyskere eller krigsskip der før da. Ombord var bare nordmenn, tapre gode nordmenn. De skulle sprenge en fabrikk og ta med seg en Quisling. Det ble reaksjoner når fabrikken ble sprengt, men så fikk de hjelp med det de trengte.Det var knapt med mat, lite kaffe og mel. Det ble brakt i land sekker med sukker, kaffe og mel. Forståelig at dette ble tatt imot med glede.

Men det som ikke ble sagt var at den norske spesialsoldaten fyrer av en maskinpistolsalve mot en lukket soveromsdør. 6 år gamle Elsa overlever, men mister sin mor.  Det var pappa Agnar de ønsket å få med seg, fordi han var en Quisling.

Elsa ble vitne til at mamma falt om med blodet som sprutet ut av 2 sår i brystet. De leverte fra seg noen bandasjer og sa de skulle sende en lege, han kom ikke. Den lamslåtte og tause 6- åringen var vitne til alt. Hun husker ikke om det kom en lege. Mammaen døde dagen etter. Elsa ble sendt til sin farmor Tonny Jørgensen, og så nesten ikke sin far etter dette. Elsa var traumatisert hele livet etter hendelsen.

Faren, Agnar Jørgensen satt også inne over 3 år, skulle vært 9 år for landssvik. Tidligere hadde han mange innlegg i avisene, artikler om NS-organet “Fritt Folk”. Ble omtalt som en politisk rundbrenner. Han glemte NS i denne perioden og det ble stopp med avisskriverier i Finnmarks Folkeblad.

De lagde margarin av sildoljen, og ikke til glyserin brukt i sprengstoff for Tyskland, så det var ikke et livsviktig anlegg.

Godt språk og en lettlest bok. En spennende bok som det har vært  mye å nøste opp i med  mye dokumentasjon å samle inn. En stor jobb for forfatterne.

En sterk bok å lese om som har vært lærerik og spennende  Utrolig hvor mye som ble snakket bort eller ikke dratt frem i det hele tatt.  Mye som var utelatt i dokumentene.

Ruth Emilie Jørgensen minnes på en bauta utenfor kirken på Øksfjord. Her ble hun stedt til hvile den 18. april. Qusling sendte også en krans til begravelsen.

Natten er mørk og svart

Natten er værst

Natten er angst og død

Om natten går tiden sakte så sakte

Elsa

Du kan lese mer her: https://hildes-bokblogg.blogg.no/en-skjult-tragedie-av-roger-albrigtsen-knut-flovik-thoresen-andre-verdenskrig-oksfjordraidet-1941.html

En bok jeg vil anbefale, lærerikt ifra krigen og spennende.

Terningkast 5-    #rogeralbrigtsen   #knutflovikthoresen

 

 

Solgt av Anita Skoland. Debut. Krim/thriller. Del 1 med Mo Assimi.

Solgt av Anita Skoland. Debut. Krim/thriller. Del 1 med Mo Assimi. E-bok.

EN UROVEKKENDE REISE. FRA NORGE TIL UKRAINA OG INN I DET MØRKE NETTET, DER BARN ER  EN HANDELSVARE.

Når tre år gamle Maja Jørgensen blir brutalt kidnappet fra sitt eget hjem, kastes den unge etterforskeren, Mo Assimi, ut i en kynisk verden. Snart står han overfor en ondskap han hadde håpet å aldri møte igjen. Moren, Anna Jørgensen, kjemper en desperat kamp for å få datteren tilbake, vel vitende om at hennes egne lyssky handlinger truer med å skille dem ad for alltid. Samtidig, i et land langt fra Norge, bevitner en ung kvinne det bestialske drapet på kjæresten. Selv slipper hun så vidt unna. Når historien er i ferd med å gjenta seg, må hun likevel oppsøke det hun frykter mest. Solgt er en drivende thriller som tar deg med på en urovekkende reise. Fra Norge til Ukraina, og inn på det mørke nettet, der barn er en handelsvare. Og handelen – den foregår i ditt nabolag.

Forfatter: Anita Skoland.    Forlag: Shoeprint.    Utgivelsesår: 2022.

Forfatter: Anita Skoland. Født 1974, finansjournalist og forfatter.

En spennende og aktuell debut fra Skoland idet Ukraina havnet i krig, akkurat når hennes bok kom ut og den handler om menneskehandel i Ukraina.

3 år gamle Maja blir brutalt kidnappet ifra sitt hjem idet hun så på barne-tv mens moren tar seg en dusj, mammaen, Anna Jørgensen løper desperat ut når hun oppfatter noe bråk og ikke finner datteren foran  tv. Hun sjekker skogen i nærheten, men datteren er sporløst forsvunnet. Hvor kan hun være?

Den unge etterforskeren Mo Assimi blir kastet ut i en kynisk verden. Snart står han overfor en ondskap han hadde håpet han aldri ville møte igjen.

Anna kjemper en desperat kamp for å få datteren tilbake, vel vitende om at hennes lyssky handlinger truer med å skille dem av før alltid.

Samtidig i et land langt fra Norge, bevitner en ung kvinne det bestialske drapet på kjæresten. Selv slipper hun såvidt unna. Når historien gjentar seg må hun likevel oppsøke det hun frykter mest.

Dette er en historie som driver deg fra Norge til Ukraina på en urovekkende reise, som drar deg inn i der mørke nettet, der barn er en handelsvare.

Solgt er en drivende thriller som gir deg gåsehud.

Det er et godt språk, passe lange kapitler og lettlest. For et plott, som inneholder mye, men forfatter samler trådene på slutten. Fantastisk skrevet av en debutant.

Moren Anna har ikke hatt helt rent mel i posen med lyssky handlinger og er livredd for at hun og datteren skilles for alltid. Derfor sier hun minst mulig til politiet. Vi får mer forklaringer for hennes handlinger utover i boken.

Her er en grotesk skildring av kyniske pedofile uten at alle detaljer kommer med, det er jo bra for leseren. Synes forfatter gjør en god jobb her og ikke utdyper for mye samtidig at vi forstår akkurat hva som skjer. Du merker at hun har gått på Cappelens krimforfatterskole, for dette er bra.

Etterforsker Mo blir ikke tatt helt på alvor, de syntes han er for ung, men han beviser at han kan det han skal tilslutt. Fikk sansen for denne karen her.

Vi følger politiet, moren til Maja og Tatianas kamp parallelt. Vekslingen der går knirkefritt, du vet hele tiden hvem som følges.

Godt menneskehandel har kommet på banen, det er mye mer enn vi tror, kvinner og barn lider under dette.

Spenningen går opp og ned, så kommer det noen vendinger som forandrer bildet litt, på slutten kunne jeg nesten ikke få lagt boka ifra meg. Detter er en knallbra debut med kvalitet. Gleder meg til neste bok her. Anbefales.

Min mening :https://hildes-bokblogg.blogg.no/solgt-av-anita-skoland-debut-krim-thriller-del-1-med-mo-assimi.html

Terningskast 5     #anitaskoland     #shoeprint

 

 

Cassandra-saken av Jan- Erik Fjell. Krim. Bok 9 med Anton Brekke.

Cassandra-saken av Jan- Erik Fjell. Krim. Bok 9 med Anton Brekke. Lydbok.

HAN VAR DEN PERFEKTE GJERNINGSMANNEN. DET MÅTTE VÆRE HAN. ELLER – MÅTTE DET EGENTLIG DET?

Cassandra Gran blir funnet drept i sin egen leilighet. Gjerningsmannen blir raskt identifisert og dømt. Et år senere oppsøker søsteren hans den tidligere kriposetterforskeren Anton Brekke og ber om hjelp til å bevise brorens uskyld. Anton er skeptisk, for broren var den perfekte gjerningsmannen. Det måtte være ham. Eller … måtte det egentlig det? Parallelt etterforsker Magnus Torp drapet på småbarnsmoren Sunniva Nylund. En tilfeldighet fører de to tidligere kollegene på samme vei mot en felles morder.

Forfatter: Jan-Erik Fjell.   Forlag: Bonnier Norsk Forlag      Utgivelsesår: 2022.

Forfatter: Jan-Erik Fjell (født 20. oktober 1982 i Fredrikstad[2]) er en norsk forfatter og radioprogramleder.

Alltid glad når en ny Anton Brekke kommer ut, krim på høyt nivå. Dette er niende i rekken og jeg har likt alle sammen.

Cassandra Gran blir funnet drept i sin egen leilighet. Gjerningsmannen blir raskt identifisert og dømt. Men var de for raske? Tok de riktig gjerningsmann?

Et år senere oppsøker søsteren hans den tidligere Kriposetterforskeren  Anton Brekke og ber om hjelp til å bevise brorens uskyld. Anton er skeptisk, for broren var den perfekte gjerningsmannen. Men var han virklig det? Det måtte være han. Eller…. måtte det være det? Men siden Anton Brekke nå går på NAV så går han motvillig med på å se på den med nye øyne. I den 1 år gamle saken finner han noe grums i sakspapirene og da er han igang igjen.

Parallelt jobber etterforsker Magnus Torp med drapet på småbarnsmoren Sunniva Nylund. En tilfeldighet fører de to tidligere kollegaene på samme vei mot en felles morder. Kan det være en sammenheng her?

En velskrevet krim med et bra plott. Passe lange kapitler og et godt språk. Kapitlene er effektive og har et godt språk.

Passelig kjent med miljø og steder. Vi er også flere ganger med på Brekkes kamp med NAV. Det er kke enkelt for Anton Brekke. Men med store smerter fra den voldsomme slutten på forrige bok har han egentlig  ikke noe valg. For Brekke som er kul og selvgående er det ikke like enkelt å gjøre som han får beskjed om, men skal han få inn penger har han ikke så mye valg. Her må han rett og slett bare å bite i det sure eplet.

Boka er underholdende med lite dødpunkter og med et godt driv, så har vi vendingene som snur på alt og det liker jeg. Mye spenning  og humoristiske bemerkninger i boka, og man har mange løsninger som leser, men hvem er den riktige her?

Min mening: https://hildes-bokblogg.blogg.no/cassandra-saken-av-jan-erik-fjell-krim-bok-9-med-anton-brekke.html

Det nærmer seg slutten, men det ser ut til at det kan bli en ny Brekke- krim, har lov til å håpe.

Terningkast 5-   #janerikfjell    #bonniernorskforlag