Jul i Sandøsund av Lene Lauritsen Kjølner. Kose-feelgood juleroman. Del 1 i serien Sjøstjernen.

Jul i Sandøsund av Lene Lauritsen Kjølner. Kose-feelgood juleboken.. Del 1 i serien Sjøstjernen. Lese-eksemplar fra forfatter.

Da satte jeg meg ned med en julebok siden det er jul, med Kjølners crazy karakterer er det verdt hver side.

JULESTEMNING, TRIVIELLE JULEHENDELSER OG LITT JULEMYSTERIER. FORELSKELSER, EN HERLIG JULEBOK.

Tante Agathe flytter til Spania og et kollektiv for kulturelle damer, gir hun bort den konkrete, gamle villaen sin i gave til Sofie.

Sofie elsker livet som bokhandler og kaféeier på brygga i Sandøsund, der venninnen Linn hjelper til når hun ikke oversetter bøker. Da tante Agathe flytter til Spania og et kollektiv for kulturelle damer, gir hun bort den knirkete, gamle villaen sin i gave til Sofie. Hun kaster seg over julepynt, sylte, fattigmann og jule-yuccaer med god hjelp av faren og Marcel, som driver verdens hyggeligste hotell. Men hotellets nye kokk, Francois, får Sofies julehjerte til å banke i takt med Linns mandelhakking. Litt synd at Sofies raffe søster, Tilde, også liker ham. Francois har en fortid, men den mest spennende fortiden – og framtiden – kan ligge i plankene på Sofies nye hus.

 

Forfatter: Lene Lauritsen Kjølner.    Forlag: Fagervik Forlag.   Utgivelsesår: 2021.

Forfatter: Forfatter: Lene Lauritsen Kjølner (født 24. juni 1962 på Nøtterøy) er en norsk forfatter som stort sett skriver i sjangeren feelgood– og hyggekrim. Hun stiftet i 2020 Fagervik forlag, oppkalt etter stedet der hun bor. Lene har bakgrunn fra reiseliv og flyselskap, i tillegg til to perioder som folkevalgt i Tønsbergs lokalpolitikk og fylkespolitikken i Vestfold.
I en liten leilighet over bokhandelen Sjøstjernen bok og cafe bor Sofie, en dame i førti-årene, nesten på brygga i Sandøsund. Hun surrer seg opp i pinlige situasjoner stadig vekk, men tar det ofte med en et smil eller latter. Hennes venninne Linn hjelper til når hun ikke sitter med oversettelser av bøker. De baker mye til cafeen så man nesten kjenner lukten.
Faren til Sofie driver Mistelsteinen hotell med kjæresten Marcel, bare et steinkast fra henne. Sofie har de fleste rundt seg
Her er søsteren Tilde, vennen William, datteren Vibeke  som er hjemme på besøk og noen stamkunder vi blir godt kjent med.
Tante Agathe, en frisk og sprek 90-åring, hun sier hun vil flytte til et kollektiv for kulturelle damer i Spania. Hun ønsker at Sofie skal ta over hennes knirkete gamle villa i gave. Sofie får nesten åndenød av tanken, hvor heldig hun er. Agathe er en eldre dame med futt i, opptatt av menn og syntes Sofie er heldig med lekkerbisken Francois, som får meg til å sprute ut i latter.
Francois er den nye kokken til hennes far, Sofie forelsker seg hodestups i han. Blir det noe mer?
På julaften morgen er det spenning, Sofie får beskjed av tante Agathe at hun skal sjekke ut noen planker på loftet. Hva befinner seg der?
Boka har 24 kapitler som en julekalender, her kan du velge å lese boka ett kapittel om dagen, hvis du klarer, eller som meg, som leste den i et stort jafs på et par dager. Boka er sjarmerende herlig og har som vanlig ironi og en god dose humor.
Steder og miljø vi er i blir vi godt kjent.
Persongalleriet er ikke så stort, så her er det greit å holde orden. Karakterene er som vanlig sterke og noe for seg selv, ikke mange A4- karakterer hos Kjølner. Det er det jeg liker aller best med bøkene.
Her er hele anmeldelsen: https://hildes-bokblogg.blogg.no/jul-i-sandosund-av-lene-lauritsen-kjolner-kose-feelgood-juleroman-del-1-i-serien-sjostjernen.html
Bli dratt inn i universet til Kjølner er ikke vanskelig, man blir sugd inn i historien rimelig fort. Anbefales.
Terningkast 5    #lenelauritsenkjølner     #fagervikforlag

Reisen til Julefisen av Kristian Mehlum Lie. Spenning. Del 5 i serie med Konstabel Bannefinger og Doktor Even. Barnebok fra 5 -10 år.

Reisen til Julefisen av Kristian Mehlum Lie. Spenning. Del 5 i serie med Konstabel Bannefinger og Doktor Even. Barnebok fra 5 -10 år. Lese-eksemplar fra forfatter.

Alltid koselige bøker å lese før de mindre.

REISEN TIL JULEFISEN BLIR FRASTJÅLET ALLE BILLETTPENGENE, HVEM ER DET SOM GJØR NOE SÅNT FØR JUL ? MAN SKAL JO VÆRE SNILL SÅ MAN FÅR JULEGAVER AVJULENISSEN.

Det nærmer seg jul i Fisberg og det årlige julespillet Reisen til Julefisen har igjen kommet til byen. Den amerikanske skuespilleren og forkledningens mester, Axel Honey, skal spille hovedrollen og den ukjente sopranen Perle Snøfnugg er hans motspiller. Den kvelden Konstabel Bannefinger og Doktor Even skal i teateret forsvinner alle billettpengene sporløst. Det er flere mistenkte i saken, både Tante Tusvik, Eima Vanilje, Hinta Kanel og Perle Snøfnugg oppfører seg merkelig og later til å plutselig ha fått god råd. Selv Axel Honey oppfører seg rart. Og hvorfor har Fisbaren vært stengt i flere dager for så å åpne igjen etter at pengene forsvant? Konstabel Bannefinger og Doktor Even strever med sin vanskeligste sak noensinne og julestemningen er i ferd med å forsvinne i snøen. Nå haster det med å finne den skyldige!

Forfatter: Kristian Mehlum Lie.    Forlag: Kontur Forlag.    Utgivelsesår: 2023.

Kristian Mehlum Lie: Forfatter: Var seniorrådgiver i sosiale medier i OMG AS,  skriver nå barnebøker.

Illustratør: Hege Therese Fjæra er blitt den nye illustratøren på barnebøkene. Flotte tegninger som passer.

Det er tolv dager til jul. Snøen har lavet ned i flere uker. Hele Fisberg ser ut som et vattert teppe. Konstabel Bannefinger sitter med en juleliste og lurer på hvem han bør gi julegaver til. Han er spent på om Doktor Even har kjøpt til ham. Noen hemmeligheter bør man ha til jul mener Doktor Even, det er alltid gøy med hyggelige overraskelser

Det årlige julespillet Reisen til Julefisen har atter en gang ankommet byen. Den amerikanske skuespilleren Axel Honey spiller hovedrollen og den ukjente sopranen Perle Snøfnugg er hans motspiller.

Skal vi bevege oss ned til samfunnshuset for å kjøpe billetter spør Doktor Even. De kastet et blikk på Fisbaren, den haďde vært stengt noen dager så noen softis der blir det ikke.

De kjøpte billetter, men de var dyre i år fordi strømprisene hadde steget i været. Uhørt er det.

Plutselig er billettpengene borte, noen hadde stjålet alle sammen.  Det er flere som oppfører seg mistenelig, men hvem er det? Selv Axel Honey oppfører seg rart.

Plutselig åpner Fisbaren seg nå,det er også mistenkelig i seg selv. Konstabel Bannefinger og Doktor Even står overfor sin vanskligste sak noensinne. Klarer de å løse saken?

Syntes dette er en festlig og lærerik serie. Har likt alle bøkene, de er godt fortalt og det ligger en spenning i lufta.

Den er lettlest for barn, de mindre må få litt hjelp, men det er naturlig. Enkelt å følge, du har en oversikt over byen på første side som  man kan bla seg raskt frem til så man vet hvor man er. Neste side er det en oversikt over personene som bor i byen. Smart av forfatter. Han skriver også godt på barns nivå så de lett kan se det for seg

Karakterene er festlige med morsomme navn. Steder har man oversikt over så her er det bare å lese ivei. Det var litt mindre fis i denne boken ifølge de jeg leste for. Må jo le litt av deres konklusjoner innimellom.

Forfatter koser seg nok over sin egen lille by når han skriver sitt plott.

Her er hele anmeldelsen: https://hildes-bokblogg.blogg.no/reisen-til-julefisen-av-kristian-mehlum-lie-spenning-del-5-i-serie-med-konstabel-bannefinger-og-doktor-even-barnebok-fra-5-10-ar.html

Dette er en serie jeg anbefaler. Den er morsom, litt skummel, litt fis innimellom og spenne de for aldersgruppen.

Terningkast 5         #kristianmehlumlie       #konturforlag

 

 

Svanemordet av Hans Olav Lahlum. Krim. Del 9 i serien med K2 og Patricia.

Svanemordet av Hans Olav Lahlum. Krim. Del 9 i serien med K2 og Patricia. Hørt på Storytel.

ET DRAP SKJER, ,MAN MÅ HELT TILBAKE TIL ANDRE VERDENSKRIG OG DEN FINSKE BORGERKRIGEN I 1918 FOR Å LØSE SAKEN. KLARER DE DET?

Ser alltid frem til K2 – bøkene, Lahlum skriver som alltid godt.

Svanemordet er den niende romanen og et nytt høydepunkt i den klassiske krimserien med K2 og Patricia. En fredag i juli 1973 banker det på førstebetjent Kolbjørn «K2» Kristiansens dør. Privatdetektiven Aurora Holmes kommer egentlig for å fortelle ham om gåtefulle hendelser i forbindelse med en sak hun arbeider med, men besøket utløser en romanse mellom henne og K2. Søndag ettermiddag møter ikke Aurora opp til en avtalt middag – og samme kveld blir hun funnet drept i Akerselva. K2 er fast bestemt på å oppklare drapet, og sier ja til å lede etterforskningen uten å si fra om sitt eget forhold til den avdøde. Heller ikke hans hemmelige rådgiver, intellektuelt brilliante Patricia Borchmann, får vite noe om K2s forbindelse med offeret. Det står tidlig klart at drapsmotivet må ha vært knyttet til en av sakene Aurora arbeidet med til det siste. Sporene peker bakover til starten av den kalde krigen, til andre verdenskrig – og helt tilbake til den finske borgerkrigen i 1918. K2 er blitt politietterforskeren som vet mer enn han kan si til noen. Vil han klare å oppklare drapet uten selv å bli avslørt verken av politikollegene eller Patricia?

Forfatter: Hans Olav Lahlum.   Forlag: Cappelen Damm.    Utgivelsesår: 2020.

Forfatter: Hans Olav Lahlum (født 12. september 1973) er en norsk historikerbiografkriminalforfattersjakkspiller

En fredag i juli 1973 ringer det på døren til Kolbjørn Kristiansen, også kalt K2. Utenfor står privatdetektiven Aurora Holmes, hun trenger hjelp med en sak,  gåtefulle hendelser hun trenger hjelp med en sak hun jobber med. Det ble romantiske følelser den kvelden og Aurora blir over. Hun hadde en avtale på morgenen, men avtalte å møtes til middag ute senere på dagen. K2 gledet seg for han ble veldig betatt av Aurora, han venter og venter. Men hun dukket aldri opp, samme kveld blir hun funnet drept i Akerselva.

K2 vil oppklare drapet og sier ja til å lede etterforskningen, men han sier ingenting om hans eget kjennskap til Aurora. Aberet er at han må samarbeide med Danielsen, en kollega han ikke er så begeistret for, men Danielsen har også noe å skjule, så det går seg til etterhvert. Han oppsøker Patricia Borchmann, hans hemmelige rådgiver. Han forteller ikke henne om sitt forhold til offeret.

De finner fort ut at det er en av sakene Aurora holdt på med kan være årsaken til drapet. De må helt tilbake til den kalde krigen, til andre verdenskrig og den finske borgerkrigen i 1918. Men klarer han å oppklare drapet uten å bli avslørt av Patricia eller arbeidskolleger?

En fantastisk spennende bok, vil si en av de bedre forfatter har skrevet, koste meg igjennom hele boka. Hvordan han klarer å unngå at de andre får vite om kjennskapen til Aurora er spennende i seg selv.

Språket er flott, vi får nok kjennskap til steder og miljøer som vi trenger. Boka er skrevet litt gammelmodig som det var på 70- tallet, det passer veldig godt til K2- serien. Liker godt karakterene Lahlum har bygd opp. Det er mange røde tråder her som skal nøstes opp, det løser seg mot slutten, der de blir samlet i sammen tilslutt.

K2 er en intellektuell herremann, bor alene, har en nese for oppklaringer, så han er ofte leder for etterforskning.

Patricia er en kjent karakter gjennom flere bøker av K2, hun sitter i rullestol, er intelligent og hjelper K2 med å løse saker, de er en fortreffelig bra duo isammen,. De var et par engang, men er nå venner og hjelper hverandre.

Her er hele anmeldelsen og i bio på instagram: https://hildes-bokblogg.blogg.no/svanemordet-av-hans-olav-lahlum-krim-del-9-i-serien-med-k2-og-patricia.html

En krimserie jeg vil anbefale fra 70-tallet. Forfatter skriver fantastisk på en gammelmodig og korrekt måte som passer for tidsalderen. Denne boken var spennende, den beste i serien.

Terningkast 5   #hansolavlahlum    #cappelendamm

 

 

Skygger av Sara Strömberg. Debutkrim. Del 1 i serie med Vera Bergström.

Skygger av Sara Strömberg. Debutkrim. Del 1 i serie med Vera Bergström. E-bok.

EN KVINNE BLIR FUNNET DREPT I SKOGEN, VERA BLIR HELT BESATT FOR Å FINNE MORDEREN.

Snikende uhygge fra de dype svenske skoger

Høsten river i Åre. Til tross for at turistene fortsatt glitrer på luksusrestaurantene, har lokalbefolkningen begynt å planlegge for jakten og mørket …

I andre etasje på en nedlagt togstasjon bor den avdankede lokalredaktøren Vera Bergström. Hun sover med en jaktbørse under senga, og kjemper med både overgangsalder og det livet som aldri ble noe av.

Når en kvinne blir funnet drept i skogen på baksiden av Åreskutan, påtar hun seg motvillig oppdraget med å skrive en reportasje om bygdefolkets frykt. Men på veien blir hun stadig mer besatt av å finne ut hvem offeret var, hvem som drepte henne – og hvorfor. Det tar ikke lang tid før Vera selv er i fare.

Forfatter: Sara Strömberg.          Forlag: Kagge.            Utgivelsesår:  2023.
Forfatter: Sara Strömberg: Svensk, journalist og forfatter. Hun vant årets KRIMDEBUT i 2023.
Vera Bergström jobber i Jämtlandsposten,  hun bor i andre etasje på en nedlagt togstasjon. Hun sover med en jaktbørse under senga. Hun er i overgangsalderen, drikker litt  for mye og livet har aldri blitt som hun ønsket.
En kvinne blir funnet drept i skogen, hun påtar seg motvillig oppdraget med å skrive en reportasje om frykten til bygdefolket.
Men hun blir stadig mer opptatt av offeret og hvorfor hun ble drept. Hun holder på så hun selv står i fare der hun graver frem hemmeligheter og hun blir overvåket.
Jeg likte boka, samtidig syntes jeg historien gikk for tregt, den ble langdryg i første halvdel, men den tok seg opp etterhvert.
Jeg falt nok ikke sånn for boka som jeg ser andre har gjort.
Karakterene syntes jeg var bra og vi ble kjent med dem. Det er flotte skildringer av de som bor i bygda.
Steder og miljø er godt beskrevet med flotte naturskildringer og ikke minst stemninger. Det er noen bra vendinger som overrasker og plottet i seg selv er flott.
Politiet står litt fast, de arresterer en mann offeret kjente, men er det han?
Her hele anmeldelsen og i bio på instagram:
https://hildes-bokblogg.blogg.no/skygger-av-sara-stromberg-debutkrim-del-1-i-serie-med-vera-bergstrom.html
Det var spennende, men for langsomt, rolig skrevet bok med en uhygge gjennom hele boka. Jeg kommer til å lese neste bok, vil se fortsettelsen til Vera, kansje det blir litt mer action på neste bok.
Terningkast 4     #sarastromberg    #kagge

Den nittende øya av Thomas Bagger. Krim. Del 2 i serien med Task Force 14.

Den nittende øya av Thomas Bagger. Krim. Del 2 i serien Task Force 14. Lese-eksemplar fra Vigmostad & Bjørke.

FIRE PRESTER BLIR FUNNET DØDE I EN PØL AV BLOD PÅ GULVET. HVA HAR SKJEDD?

Gledet meg til denne fordi den første boka med Mannen i tre deler tok rett og slett pusten fra meg, den var dynamitt.

Bind 2 i den spennende serien om de to spesialagentene i Task Force 14: den eksentriske Lucas Stage og den gåtefulle David Flugt. I en kirke i en liten bygd på Færøyene blir fire prester funnet døde i en pøl av blod. De er ikledd embetsdrakt og har hver sin kniv mellom hendene. Kriminaltekniker Sidsel Jensen og Lucas Stage, spesialagent i Task Force 14, blir sendt opp for å bistå det lokale politiet. Umiddelbart ser det ut som man står overfor et rituelt kollektivt selvmord. Men det er ting som tyder på at en femte person også har vært til stede. Både Lucas og Sidsel oppfattes – på godt og vondt – som fremmedelementer i det lille lokalsamfunnet. Mens tiden arbeider mot de to danske etterforskerne, vikles de langsomt inn i et mørkt, brutalt og blodstenket nett av fortielser og religiøs fanatisme.

Forfatter: Thomas Bagger.   Forlag: Vigmostad & Bjørke.    Utgivelseår: 2023.

Forfatter: Thomas Bagger (f. 1981) er en dansk krim-forfatter. Bagger er utdannet medieviter og var på vei inn i IT-bransjen da han i 2017 bestemte seg for å bli forfatter. Manden i tre dele utkom på dansk i 2021 og er første bok i en ny kritikerrost serie.

Dette er en spennende serie med to spesialagenter i Task Force 14, den eksentriske Lucas Stage og den gåtefulle David  Flugt.

Hjalti Kjølbro ser det lyser fra kirken, noe det aldri gjør på kvelden. Den hvitmalte døra slår i brisen, ha kunne sverge på at den var låst. Synet som traff han var fryktelig.

På Færøyene blir fire prester funnet døde i en pøl av blod. De er kledd i embetsdrakt, mellom hendene har de hver sin kniv. Hva har skjedd her? De skulle også vært 5 prester her, de var i en konsil denne helgen. Men hvor er den siste?

Lucas Stage blir sendt til Færøyene. Et stille sted midt i bibelbelte der folk er dypt religiøse. Når han titter ut på morgenen ser han ut på en dukkeby, med stillheten, naturen og den friske sjøluften.

Sidsel Jensen som opprinnelig er fra stedet blir også sendt som kriminaltekniker, og hun kan hjelpe til med språket og skikkene på stedet, det er til god hjelp. Det er mange år siden hun bodde der, hun har ting i bagasjen fra stedet, lite hyggelige ting som gjorde at hun forsvant. Men hva?

Umiddelbart kan det se ut som et kollektivt selvmord. Men er det det? Lucas og Sidsel blir sett på som fremmedelementer i lokalsamfunnet. Her er en onskap i et mørkt, brutalt og blodstenket nett av fortielser med religiøs fanatisme.

Dette er en bok som til tider er nervepirrende, selv om den ikke kom med like mange overraskelser som første bok. Språket er bra.

Karakterene er helstøpte, noen er originale og flere med herlige eller spesielle personligheter. Vi får vite litt mer om Lucas Stage i denne boken, fra hans  barndom.

Ja det er både mørkt og intenst spennende til tider med et godt driv, vanskelig å legge fra seg boka, da nervene nesten går i krøll. Det går alikevel saktere enn første boka som var heseblesende.  Det bygger seg opp til action med jevne mellomrom med litt roligere partier innimellom, der vi tror vi kan slappe av før spenningen stiger høyt igjen. Det likte jeg, da ble vi litt mer kjent med karakterene.

Miljø og steder er passe godt beskrevet, vi får viten om færøysk miljø og tankesettet deres. Vi er mest på Færøyene og litt i Danmark.

Omtalen min fra Del 1 med Mannen i tre deler: https://hildes-bokblogg.blogg.no/mannen-i-tre-deler-av-thomas-bagger-krim-del-1-i-serien-med-task-force-14.html

Her er hele anmeldelsen og i bio på instagram: https:https://hildes-bokblogg.blogg.no/mannen-i-tre-deler-av-thomas-bagger-krim-del-1-i-serien-med-task-force-14.html//hildes-bokblogg.blogg.no/den-nittende-oya-av-thomas-bagger-krim-del-2-i-serien-med-task-force-14.html

Selv om historien er fiksjon så kunne dette faktisk ha skjedd. Jeg liker skrivemåten og at han går litt andre veier enn i første boka. Forfatter har blitt stor i Danmark og det skjønner jeg godt. Ser frem til neste bok, da vi får noen hentydninger som skjer i neste bok, dette er en serie jeg liker godt. Jeg har den liggendes. Anbefales hvis du vil ha en god og spennende krim.

Terningkast 5           #thomasbagger          #vigmostadbjørke