Rotvelte av Tove Alsterdal. Bygdekrim. Bok 1 med politietterforsker Eira Sjödin.

Rotvelte av Tove Alsterdal. Bygdekrim. Bok 1 med politietterforsker Eira Sjödin.

BYGDEKRIM. OLUF TILSTÅR DRAPET FOR 23 ÅR SIDEN, MEN ER HAN DEN SKYLDIGE? DET ER ALLTIDS  GREIT Å HA DEN PERFEKTE GJERNINGSMANN.

Om boka:Vinner av Glassnøkkelen 2021, Nordens beste kriminalroman. Kåret til årets beste svenske krim i 2020 av Svenska Deckarakademin. Olof var bare fjorten år da han tilsto drapet på tenåringsjenta Lina Stavred. Så forlot han bygda. En lys sommernatt tjuetre år senere svinger han av motorveien på impuls og kjører landeveien som fører til barndomshjemmet. I dusjen finner han faren sin død, drept med en jaktkniv. Politietterforsker Eira Sjödin har akkurat kommet tilbake til sin barndoms trakter for å ta vare på sin gamle mor. Under etterforskningen av drapet på Olofs far husker hun mer og mer fra sin egen barndom. Eira var ni år da Lina ble drept. Olof var gutten i marerittene hennes. «Sommerens store spenningsopplevelse» Ole Jacob Hoel, Adresseavisen «Dette er skandinavisk krim i verdensklasse – kommer til å bli nevnt i samme åndedrag som Frøken Smillas fornemmelse for snø, Rødstrupe eller Millennium-trilogien.» BookPage Magazine, USA «Tove Alsterdal leverer, både når det gjelder spenning og språk. Hennes billedlige metaforer får det til å gå kaldt nedover ryggen på en.» Aftonbladet søndag «Kvaliteten på bøkene i den svenske krimjungelen er mildt sagt varierende, men Tove Alsterdal er en av sjangerens aller beste.» Damernas Värld «Tove Alsterdal er god til å veve sammen fortellinger og til å gå i dybden av redselens kriker og kroker, som en storm som river opp røtter og kaster nytt lys over vedtatte sannheter.» NSD «I mylderet av krimmer som utgis – og som det går tretten av på dusinet – skiller Tover Alsterdal seg ut med lesverdig kvalitet. Hun binder sammen da og nå, politikk og privatliv, til en velskrevet og tankevekkende vev av spenning.» Magasin M «Smart intrige og en suggererende stemning som ikke slipper taket et eneste sekund.» TARA

Forfatter: Tove Alsterdal.  Forlag: Gyldendal.  Utgivelsesår: 2020.

Forfatter: Tove Kerstin Alsterdal (født 28. desember 1960 i Malmö) er en svensk journalist, dramatiker og cg forfatter av framfor alt krim, men også manuset til filmen Så olika og den svenske radioens julekalender, Snälla Py. Hun er dessuten krim-forfatter Liza Marklunds redaktør.

Olof var bare 14 år når han tilsto drapet på tenåringsjenta Lina Stavred, så forlot han bygda. En lys sommernatt tjuetre år senere drar han på impuls til barndomshjemmet i Ådalen.I dusjen finner han sin far drept med en jaktkniv.

Politietterforsker Eira Sjödin har akkurat kommet tilbake for å ta seg av sin gamle mor. Under etterforskningen av drapet på Olofs far kommer minnene mer og mer frem fra egen barndom. Eira var ni år da Lina ble drept. Oluf var gutten i marerittene hennes.Men er det egentlig Oluf som er den skyldige? Eiras bror Magnus har aldri nevnt at han visste mer enn han ga uttrykk for, hva visste han?

Dette er en rolig krim med maleriske skildringer av nærmiljøet, med flotte karakterer, underliggende historier og hemmelighetene kommer lagvis frem. Underliggende temaer og god etterforskning.Det var flott, men for meg gikk det til tider litt for tregt og nådde ikke helt opp, regner med neste blir bedre. Men vel verdt å lese og jeg anbefaler boka.

Blogg:https://hildes-bokblogg.blogg.no/rotvelte-av-tove-alsterdal-bygdekrim-bok-1-med-politietterforsker-eira-sjodin.html

Terningkast 5-      #tovealsterdal     #gyldendal

 

 

 

 

NÅ ER DA – ved Bunnefjorden av Carl O. Nordengen. Historisk litteratur.

NÅ OG DA – ved Bunnefjorden av Carl O. Nordengen. Historisk litteratur. Lese-eksemplar fra Blinke forlag.

EN HISTORISK FORTELLING OM HVORDAN DET KUNNE HA VÆRT FOR 4000 ÅR SIDEN.

Om boka: Forfatter har brukt fakta og laget en spennende historie om hva som kan ha skjedd ved Bunnefjorden ca 4000 år før vår tid. Han knyter det sammen med nå tid, med historier i nå tid, som skal ha skjedd på de de samme stedene som da tid.

Forfatter: Carl O. Nordengen. Forlag: Blinke Forlag.  Utgivelsesår: 2020.

Denne boken har blitt liggende lenge i haugen med bøker. Ble gledelig overrasket over boken. Forfatter har lagd en spennende fortelling av fakta og fiksjon, og jeg har kost meg igjennom hele fortellingen.

?vær ikke redd for avskjeden.

Et farvel er nødvendig

for at dere skal møtes igjen.

Og sikkert er det at venner,

etter øyeblikk eller livsløp,

vil møtes igjen.?

Richard Bach

 Vi starter ved NÅ- tiden med virkelige hendelser, med 3 generasjoner, Alfred og Alberta som kjøpte stedet. Erik og Karin, og forteller Gabriel og Ulla. Gabriel lager en uteplass på toppen av svaberget som ble kremen på hytta, dette hadde Michael, hans sønn, men ønsket før han døde av kreft noen år tidligere. 

I DA- tiden følger vi Vamm i Pollefolket, 4000 år tidligere, ca 160 generasjoner siden.disse er oppdiktet da man ikke vet noe om disse og hvem de var. Forfatter har brukt funn av bosteder gravrøyser, pilspisser og økser som utgangspunkt. Vamm ligger på svaberget der Gabriel har bygget sin uteplass. Ulla følte ofte det hadde vært andre som har ligget på de samme svabergene og det hadde det. 

Vamm er halvveis i livet selv om han bare er 15 år, han er voksen, ligger på svaberget med øksen og spydet ved siden av seg. En avstikker han gjorde ofte med kajakken sin. 

Vamm ville at de og ukjente kunne hjelpe hverandre  og slå seg sammen alle de som bodde ved fjorden, dette var en kveld de satt rundt leirbålet, de andre ser dumt på han, de syntes han sa så mye rart. De ønsket ikke å blande seg med andre.

Vamm er en drømmer, og er dårlig på jakt og fiske og får ansvaret for jordbruk, noe han er stolt av og som passet akkurat for han. Han og Libb blir sammen og hun blir gravid. Når tiden nærmet seg dro de til svaberget og hun fødte Tia, en nydelig og bestemt jente.

  Så har vi Albb, en enbeint måke som følger Vamm og Libb. Alberta fikk koldbrann i beinet og måtte fjerne det. Etter hennes død kom en enbeeint måke til Gabriel og Ulla som de mente var Alberta som passet på. Resten må dere nesten lese selv.

En lettlest flott bok, gjerne en oppfølger her. Forfatter har vært dyktig til å sammenkoble nåtid og datid. Det har vært en fryd å følge historien.

Link til blogg hvis du ønsker å lese mer: https://miniblogg.no/hildes-bokblogg/143630/naa-er-da-ved-bunnefjorden.html

Terningkast 5.   #carlnordengen    #blinkeforlag 

 

 

 

KATTEN KAJA OG TØFFE TINA av Kristine Hokstad-Myzyri. Barnebok fra 3-6 år.

 

KATTEN KAJA OG TØFFE TINA av Kristine Hokstad-Myzyri. Barnebok fra 3-6 år. PDF-fil fra forfatter.

EN LÆRERIK, SPENNENDE BOK FOR BARN 3-6 ÅR

Forfatter: Kristine Hokstad-Myzyri, født 1982, Trondheim. Barnebokforfatter som gis ut på både engelsk og norsk, språklektor.Hun var også delfinalist i årets ulest. Flott illustrert billedbok av Daria Shamolina.

Alt Kaja vil er å leke rolig med bestevennen Børre, men hva skjer når Tina, jenta som liker å leke røft, vil bli med? 

Klarer Kaja å gå ut av komfortsonen sin, eller vil leken bli ødelagt for henne atter en gang?

En nydelig bok for småbarn om hvor viktig vennskap og samarbeid betyr. Ikke alltid enkelt når man er liten, ofte går det greit med 2 men når 3 leker kan ting forandre seg. Hvor vanskelig samarbeid blir, og ikke minst  å si ifra hvis ting blir skummelt. Syntes Kaja klarte det bra her under husking, litt fra boken:

Jeg kan gi deg fart sa Tina og dyttet Kaja i ryggen så hun skvatt. Kaja klamret seg fast til tauene og lukket øynene. Juhu nå blir det monsterfart sier Tina. Børre lo også, og klappet i hendene.Ikke dytt så hardt! Sa Kaja lavt.

Tina lo og mente det var babyfart. Kaya fikk ikke hjelp fra Børre heller da hun var redd. Hvorfor må Tina være så ekkel. Plutselig sier Kaja: STOPP HUSKA NÅÅÅÅÅ. Hvis du vil, så kan jeg vise deg hvordan jeg liker å bli dyttet på huska?

Syntes Kaja var flink og de ble enige i samarbeidet, leken fortsatte videre og alle var fornøyde, glade  trippet videre til neste lek med latter. Dette var bare et utdrag,  det er mye mer i boka

 En lettlest, morsom bok som fenger for aldersgruppen, skrevet med store bokstaver så noen få av de eldste fint kan lese selv, boka avsluttes med spørsmål så man kan snakke om det man har lest, veldig viktig. Har skrevet flere bøker og tar for seg områder der barn kan lære å løse hverdagens store og små problemer. Synes forfatter setter seg inn i de  problemstillinger små barn kommer ut for daglig. En fantastisk bok jeg anbefaler.

Les mer på Blogg:https://miniblogg.no/hildes-bokblogg/144153/katten-kaja-og-toeffe-tina-av-kkristine-hokstad-myzeri-barnebok-fra-3-6-aar.html

Terningkast 5     #kristinehokstadmyzyri   #dariashamolina 

 

I siste øyeblikk av Jeff Abbott. Thriller. Bok 2 med Sam Capra.

I siste øyeblikk av Jeff Abbott. Thriller. Bok 2 med Sam Capra. Hørt på Storytel.

SAM CAPRA HAR BARE EN GRUNN TIL Å LEVE: FOR Å REDDE SIN SØNN UT FRA KLØRNE PÅ FOLKENE SOM HAR TATT HAN. 

Om boka:De forrådte meg De hjernevasket min kone De kidnappet sønnen min Jeg vil ha ham tilbake Sam Capra har bare én grunn til å leve: For å redde sin lille sønn ut av klørne på folkene som har tatt ham. Sam er tidligere CIA-agent. Nå eier han en rekke barer rundt om i verden, men det er bare et dekke for hans egentlige virksomhet, som er å jobbe undercover for et hemmelig, mektig nettverk. Kidnapperne tilbyr seg å gi Sam gutten – men bare hvis han finner og dreper mannen som kan avsløre dem. Sam har ikke noe valg. Han slår seg sammen med en desperat, ung mor som har mistet sitt eget barn, og innleder en nådeløs jakt på sitt bytte. Klarer han ikke å avsløre den hemmelige organisasjonen, får han aldri se sin sønn.

Forfatter: Jeff Abbott.  Forlag: Cappelen Damm.   Utgivelsesår: 2013.

Forfatter: Jeff Abbotts spenningsromaner har utkommet på tyve språk. Han er blitt nominert til den prestisjefylte Edgar-prisen tre ganger, og har mottatt ti krim- og spenningspriser. Abbott er født i Texas. Han studerte engelsk og historie og arbeidet som kreativ leder i et reklamebyrå før han begynte å skrive thrillere på heltid. Han bor i Austin, Texas, sammen med sin kone og to sønner.

Sam Capra er tidligere CIA-agent, han ble forrådt. Nå eier han en rekke barer rundt om i verden, men det er bare et dekke for hans egentlige virksomhet, som er å jobbe undercover for et hemmelig og mektig nettverk.

Kidnapperne lover han gutten, men bare hvis han finner og dreper mannen  som kan avsløre dem. Sam har ikke noe valg. Han slår seg sammen med en desperat, ung mor som har mistet sitt eget barn. Det blir en nådeløs jakt på mannen. Han må avsløre den hemmelige organisasjonen som står bak ellers får han ikke sønnen tilbake. Kommer han til å få tilbake sønnen?

Jeg likte boka godt, selv om ikke alt var troverdig, men det gjorde meg ingenting. Mange  deler av boka var skikkelig med action-scener som kan ta pusten fra deg  og du  henger såvidt etter på slep.

Mye action, mange overraskelser som forandrer alt så dette  er veldig spennende og så betyr en dyktig oppleser mye. Noen av scenene var fornøyelige, i andre ble det mye slåssing og dreping. Her ble det mye underholdning på få timer. Anbefaler hvis du liker mye action og spenning.

Blogg: https://miniblogg.no/hildes-bokblogg/143524/i-siste-oeyeblikk-av-jeff-abbott.html

Terningkast 5-     #jeffabbott   #cappelendamm 

 

 

Stormvakt av Kristina Ohlsson. Krim. Bok 1 med August Strindberg.

Stormvakt av Kristina Ohlsson. Krim. Bok 1 med August Strindberg. Hørt på Fabel.

EN ROLIG THRILLER/ KRIM PÅ VESTKYSTEN DER ET LITE SAMFUNN BLIR RAMMET.

Første bok i August Strindberg-serien. Samme stormfulle natt som August Strindberg kommer til Hovenäset i Bohuslän, forsvinner den populære læreren Agnes sporløst. August har lagt Stockholm og en fremgangsrik karriere i finansbransjen bak seg for å følge drømmen om å åpne «Strindbergs second hand». Endelig skal han få drive med noe han elsker å gjøre – kjøpe og selge brukte ting – og dessuten på et sted som han har lengtet etter å dra tilbake til. Men hele vestkystidyllen rystes av Agnes’ forsvinning. Politiet, med den empatiske og engasjerte Maria Martinsson i spissen, leter etter Agnes dag og natt. Håpet om å finne henne i live svinner. Hva er det som har skjedd? Og hvorfor får August Strindberg en ubehagelig følelse av at han sitter på en del av løsningen? «Det er briljant fortalt, i en lett, nærmest feel good-aktig tone til tross for alle vanskelige relasjoner og gamle historier. » Dagens Nyheter «… denne nye serien er noe helt nytt, og utmerker seg ved en briljant fortelling, mennesker vi blir glade i og en tettvevd intrige, spennende gjennom hele boka.» Liv Lysaker, LO Media

Forfatter: Kristina Ohlsson.  Forlag: Gyldendal. Utgivelsesår: 2021.

Forfatter: Kristina Ohlsson, født 1979. Stockholm, Sverige. Forfatter og sikkerhetspolitisk analytiker.

Stormvakt er en roligere krim i den nye serien med August Strindberg fra Kristina Ohllson. August Strindberg flytter fra Stockholm til til Sveriges vestkyst, Hovenäset. August la en fremgangsrik karriere i finansbransjen for å følge en drøm om å starte en brukthandel, kjøpe og selge fine, brukte og gamle ting  Samme dag han ankommer forsvinner den populære læreren Agnes sporløst. Sønnen Isak synes ikke politiet gjør nok, han starter sin egen etterforskning sammen med vennen, Karl.

Politietterforsker Maria Martinsson og Ray-ray etterforsker forsvinningen dag og natt. Et gammelt drap fra 3o år tidligere blir aktuelt når en pensjonist på aldershjemmet kommer med nye opplysninger. Kan det være en sammenheng her? På et lite tettsted er det mange nysgjerrige, og vi blir godt kjent med personer og miljøet.

Maria Martinsson går opp i jobben sin, men har en mann som blir lett sjalu  og  mishandler henne. Det blir til tider vanskelig for henne. Håpet om å finne Agnes i live svinner.Hun og August finner tonen, det skjer ting rundt det gamle huset han kjøpte, som går på munne som Frysehuset, og han tror han sitter på noe av løsningen. Men gjør han det?

En lettlest bok med godt språk. For meg var den for rolig og treg til tider, men den tok seg opp etterhvert. Minner mer om thriller enn krim. Personlig liker jeg mer fart og tempo enn det var i boken, men første bok i serien med forklaringer om miljø og personer vi blir kjent med, så kommer klart til å lese neste.

Blogg: https://miniblogg.no/hildes-bokblogg/143915/stormvakt-av-kristina-ohlsson.html

Terningkast 4    #kristinaohlsson   #gyldendal 

 

 

 

Spor av Pernilla Ericson. Krimdebut.

Spor av Pernilla Ericson. Debutkrim. Lese-eksemplar fra HarperCollins. 

VET DU HVEM SOM FØLGER DEG PÅ NETTET? HVEM ER DET SOM OVERFALLER KVINNENE LANGS DEN GRØNNE LINJEN?

“Vet du hvem som følger med på deg på nettet? Langs den grønne linjen på Stockholms undergrunnsbane skjer det brutale overfall mot kvinner, og frykten sprer seg. Politibetjent Liv Kaspi tvinges til å ta ut ferie mens hun venter på resultatet etter en internutredning. Samtidig rekrutteres hun til et hemmelig, lite privatteam, Erlagruppen, som har som oppdrag å løse saken før politiet. Etterforskningen leder dem inn i nettets mørkeste kroker, der gjerningsmennenes metoder for å velge ut ofre viser seg å være djevelsk godt planlagt. Volden eskalerer, og da kvinner begynner å forsvinne sporløst, forstår Erlagruppen at det er en kamp mot klokken. Det er kun et spørsmål om tid før mennene på Grønn linje innser at noen er på sporet av dem … Spor er den frittstående, første boken i serien Erlagruppen.

Forfatter: Pernilla Ericsson, født 1979, er journalist og bor i Stockholm, Spor ble utgitt i Sverige i 2016, kommet til Norge nå i 2022.

Forfatter: Pernilla Ericsson.   Forlag: HarperCollins.  Utgivelsesår: 2022

Politibetjent Liv Kaspi tvinges til ferie mens hun venter på en en internutredning, der hun forsvarte seg brutalt etter et overfall. Imens blir hun rekruttert til et hemmelig, lite privatteam, Erlagruppen, sammen med 2 andre utvalgte. Edith er lederen, hun har valgt alle 3 pga deres bakgrunn. 

På den grønne linjen på Stockholm undergrunnbane har der vært flere overfall og voldtekter. De må løse dette raskt da man er redd for at det kan eskaleres til drap, da de blir mer og mer brutale for hver gang, og et par kvinner blir sporløst forsvunnet. Bare et tidsspørsmål før mennene på Den grønne linjen forstår at Erlagruppen er på sporet av dem, hva skjer da?

Etterforskningen leder de inn i nettets mørkeste kroker, der gjerningsmennene sine metoder er djevelsk utspekulert. De blir sendt til USA, et spor der som må følges opp og blir viktig, ellers jobber de intens i Stockholm. De jobber mot klokka og det haster.

Likte boka godt, litt treg start for å bli kjent med karakterene, men etterhvert blir det både spennende og mye action, av og til heseblesende. Klarer de å løse saken?

En lettlest og flytende bok med gode karakterer vi blir godt kjent med. Kapitlene passe lange. Selv om ikke alt var realistisk så gjorde det ingenting, et flott plott og jeg koste meg.Personlig hadde jeg problemer med å legge boka fra meg, intens spennende etterhvert. Anbefales. Gleder meg til neste bok.

Blogg:https://miniblogg.no/hildes-bokblogg/143710/spor-av.html

Terningkast 5.   #pernillaericson     #harpercollins  

 

St. Avenger av Heine Bakkeid. Krim. Bok 4 med Thorkild Aske.VINNER AV RIVERTONPRISEN 2021

St. Avenger av Heine Bakkeid. Krim. Bok 4 med Thorkild Aske. Hørt på Fabel.VINNER AV RIVERTONPRISEN 2021.

ALT GÅR TIL HELVETE, KOMMER HAN TIL Å OVERLEVE ETTER TRUSLENE? IKKE ALLE ØNSKER AT SAKEN SKAL LØSES, FOR HVA ER SANNHETEN?

Om boka fra forlaget: Stavanger – det var der det gikk til helvete. Det var der han mistet Frei. Det var der han mistet jobben. Når det ille tilrede liket av det som antas å være politimannen Simon Bergeland blir funnet nedgravd i sanddynene på Solastranda, må Thorkild Aske vende tilbake til Stavanger på leting etter svar. Simon var ikke bare Freis kjæreste, han var også grunnen til at Thorkild fikk sparken i Spesialenheten. Det viser seg snart at ingenting i fortiden var slik han trodde, og når truslene begynner å hope seg opp, blir det også klart for Thorkild at returen til Stavanger ikke bare er uønsket, den kan også ende med å koste ham livet.

 St. Avenger er Heine Bakkeids fjerde kriminalroman i den kritikerroste serien om Thorkild Aske. «Endelig en skikkelig Stavanger-krim. Stavanger og hevn spiller viktige roller i dyster og velskrevet «Nordic noir». (…) For dette er bra saker, der vi får empati med denne etterforskeren som også er et offer, og der handlingen snor seg fram og tilbake uten for mye action, men med menneskelig klokskap, sterk stil og et forblåst Stavanger som en særdeles passende bakgrunn.» Marit Egaas, Stavanger Aftenblad (Terningkast 5) «Heine Bakkeid er god på vær og vind mellom to permer. Han skal også ha honnør for å holde styr på et stort persongalleri. Dessuten kan han skrive dialoger så det smeller. (…) Som sagt er dette den fjerde boken om Thorkild Aske. Mange lesere har nok plass i hylla til en til.» Ingvar Ambjørnsen, VG

Forfatter:Heine Torgersen Bakkeid (født 15. januar 1974 i Gratangen) er en norsk forfatter. Bakkeid vokste opp på Belnes i Gratangen og i Kvæfjord ved Harstad og bodde så flere år i Stavanger. Senere ble han igjen bosatt i Kvæfjord.

Forfatter: Heine Bakkeid.    Forlag: Aschehoug.  Utgivelsesår: 2021.

Thorkild Aske vender tilbake til Stavanger der ingen ønsker han verken god jul eller velkommen tilbake.Det blir funnet et lik nedgravd i sanddynene som de antar er politimannen Simon Bergland, grunnen til at Thorkild kommer tilbake for å få svar. Simon var  ikke bare Frei  sin kjæreste men også grunnen til at Thorkild mistet jobben i Spesialenheten i en aksjon der kvinnen de begge elsket satte livet til i en bilulykke. 

Fortiden var ikke som han trodde når truslene begynner å hope seg opp, det kan også ende med å koste han livet. 

Men er det Simon Bergland som ble funnet? Hvem prøver å dekke over hva som skjedde? Er det korrupte politimenn i bildet?

Vi følger 2 historier. Den ene 5 år tidligere før Simon forsvant, den andre i nåtid der Torkild leter etter svar om hva som skjedde. Men det er ikke lett, mange tier og truslene kommer etterhvert fordi han roter i ting noen ikke ønsker han skal finne ut av.Historiene veksler i boka, lett å følge.

En skikkelig krim med bra saker, vi får empati med etterforskeren som også er et offer, det snor seg sakte frem med et stort persongalleri som forfatter holder god orden på. En lettlest krim med godt språk og spennende vendinger. Ikke så mye tabletter og selvmordstanker i denne boka. Forfatter er god til å beskrive vær og vind, Gode dialoger. Til tider dyster men velskrevet, jeg digget boka, synes alle 4 bøkene er bra.. En fortjent Rivertonpris.Anbefales.

Blogg:https://miniblogg.no/hildes-bokblogg/143495/st-avenger-av-heine-bakkeid-krim-bok-4-med-thorkild-aske.html

Terningkast 5   #heinebakkeid   #aschehoug