Svaber -En vaskeekte detektiv av Zahid Ali. Humoristisk Debukrim.

Svaber -En vaskeekte detektiv av Zahid Ali. Humoristisk Debutkrim. Lese-eksemplar  fra Gyldendal.

EN HUMORISTISK KRIM UTENOM DET VANLIGE. RENHOLDEREN SVABER BLIR DETEKTIV. EN ELLEVILL NOIR-FORTELLING.

Forfatterdebuten til komiker Zahid Ali.
Wassim har i årevis vasket de samme gangene og toalettene i et næringsbygg i Oslo sentrum. Mens broren har toppjobb, kone og barn – er han selv singel og uten retning i livet, til foreldrenes store fortvilelse. Men en dag blir han ved en feil tatt for å være privatetterforsker Kolbeinstveit, en anonym detektiv med kontor i bygget. Det viser seg fort at Wassims lidenskap for flekkfjerning, og hans store nettverk av drosjesjåfører, skreddere og frisører, gjør ham til den perfekte detektiv.
Bevæpnet med universalnøkler og spruteflaske, får han innpass i hovedstadens kunst- og finanselite, og vi kastes ut i en ellevill noir-fortelling, som strekker seg fra Gunerius-senteret til Holmenkollåsen. Samtidig som Wassim skal løse kompliserte mysterier, må han håndtere familielivets utfordringer og forventningen om giftemål. Og hva vil skje når den virkelige Kolbeinstveit dukker opp?
Svaber – en vaskeekte detektiv er en komisk kriminalfortelling om identitetsforvirring og kulturkrasj, en turbulent klassereise spekket med mystikk, humor og et snev av alvor.
Forfatter: Zahid Ali.     Forlag: Gyldendal.    Utgivelsesår: 2023.
Forfatter: Zahid Ali (født 30. juni 1976 i Oslo) er en norsk stand-up-komiker, programleder, skuespiller og forfatter. Han har medvirket i flere tv-programmer blant annet Rikets Røst (TV 2), Jul i Tøyengata (TV Norge), Landsfareren (TV3)
Svaber ble jeg positivt overrasket over,en morsom krim med noen skrudde krimgåter, håpe på flere bøker her.
Wassim, kalt Svaber har i flere år vasket de samme gangene og toalettene i et næringsbygg i Oslo. Mens broren har en toppjobb og har kone og barn – mens han selv er singel, noe han trives med til foreldrenes fortvilelse. De har funnet flere jenter å spleise med sønnen, men uten hell.
 En dag blir han blandet med detektiven Kolbeinstveit, han har kontor i samme bygget som Wassim jobber. Han vasker hos Kolbeinstveit og blir fristet til å prøve hans svarte skinnjakke, så blir det forvirringer ute å går når de tror han er detektiven. Når de blafrer med 15 000 kroner for å løse en sak er han solgt. Wassim har et stort nettverk av drosjesjåfører, skreddere og frisører, så han blir den perfekte detektiv. Han topper det med universalnøkler, spruteflaske og hans lidenskap for flekkfjerning, og det beste er som renholder er han nesten usynlig.
Han får innpass i hovedstadens kunst-og finanselite, og byer blir vi kastet inn i en ellevill noir-fortelling som strekker seg over de fineste stedene i byen.
Her løser han kompliserte mysterier, samt sitt eget familielivs utfordringer og giftemål som foreldrene ønsker.
Hva skal han si hvis Kolbeinstveit dukker opp? Det er hans store mareritt. Men dette går utrolig bra med hjelp fra gode venner og hans kjappe åttetallsmønster så han får vaskingen fort ferdig
Med identitetsforvirring, kulturkrasj og med mange rare situasjoner blir dette en utrolig morsom reise med latterdøra på gløtt gjennom boka.
Jeg syntes forfatter gjør en god jobb når han beskriver situasjoner han selv har opplevd, liker humoren og spenningen.
Wassim/Svaber er i kulturkrasj, han passer egentlig ikke inn med den sprakende fargerike påkledningen blandt sositeten, han er sjarmerende herlig, og noen bisarre krimgåter han løser med en god porsjon flaks. Samtidig er det snakk om identitet og tilhørighet. Han er jo vant til å rusle i korridorene usynlig.
Resepsjonsdama som plutselig blir hans sekretær er et flott bidrag i boka, samarbeidet dem imellom går glatt. Dessuten letter hun Svaber for mye når hun vet hvor alle er hele tiden.
Det er korte kapitler og et greit språk. Det er flyt i historien og vi blir greit kjent med steder. Karakterene er varierte, men bra. Plottet var innenfor. Alt går i rasende fart og jeg nikoste meg med noen latterbrøl gjennom ironien i boka.
Min mening her og i Bio på instagram: https://hildes-bokblogg.blogg.no/svaber-en-vaskeekte-detektiv-av-zahid-ali-humoristisk-debukrim.html
En artig krim jeg vil ha flere av. Vil du lese en spinnvill og crazy krim anbefales jeg denne, her får du lattermusklene trimmet.
Terningkast 5       #zaidali     #gyldendal

Ildtunger av Elin Hansen. Debut. Historisk.

Ildtunger av Elin Hansen. Debut. Historisk. Lese-eksemplar fra forfatter.

DE NORSKE HEKSEPROSESSENE  PÅ 1600-TALLET DER MANGE USKYLDIGE KVINNER GIKK MED FORDI NOEN MENTE DE UTØVDE TROLLDOM.

Ildtunger bygger på hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet, som var blant de verste i Europa. I dette fylket, som hadde rundt 3000 innbyggere på den tiden, ble minst 92 mennesker brent på bål, mange av dem etter først å ha blitt utsatt for tortur i form av blant annet vannprøven. Året er 1621. Den nye trolldomsforordningen av 1617 kunngjøres på alle tingsteder i Vardøhus len. I Vadsø blir moren til ti år gamle Siri Pedersdatter anklaget for å ha inngått en pakt med djevelen. Som voksen må Siri kjempe mot et stadig sterkere trolldomsrykte. Heldigvis står Torvald ved hennes side. Han er hennes lyspunkt blant mennesker som vil henne vondt. I etterordet skriver historiker og forsker ved Universitetet i Tromsø, Rune Blix Hagen: «De aller fleste av dem som ble siktet, torturert og brent for trolldom, oppfattet ikke seg selv som hekser. Menneskene ble gjort til trollfolk.» Dette er noe jeg setter søkelys på i romanen og som avspeiles i tittelen Ildtunger.

Forfatter: Elin Hansen    Forlag: Selvpublisert.     Utgivelsesår : 2019.

Forfatter: Elin Hansen, bor i Bodø. Debutbok.

Emne: Trolldomsprosesser , Finnmark.

Dette var en fantastisk bok jeg vil anbefale, lettlest og øynene flyr over sidene. Det er spennende, samt grusomt at mennesker kan bli gjort til trollfolk etter andres ord, og hvilken makt ord kan ha.

Siri, ei lita, men sterk jente som  bor i Vadsø på 1600-tallet. Pappan hennes, Peder Sverressønn klargjør båten for dagens arbeidsøkt, samt at han skal  få inn juletorsken  til julaften i 1617. De kommer ut for et forrykende uvær og båten går ned. I 1621 er Siri 10 år, da blir moren anklaget for trolldom og inngått en pakt med djevelen, hun bestod vannprøven og tortur, og blir deretter brent på bålet. Moren ble også anklaget for at båter gikk ned under stormen i 1617. Siri må stå å se på at moren brennes og blir foreldreløs.

Hennes tante Birgitte vil ta henne til seg, men onkel Johan mener det blir en munn til å mette og er uenig. Men Siri får bli. Hun treffer Torvald , en av naboguttene som blir hennes venn, når de blir eldre slår forelskelsen inn. Men vil det bli noe mer?

En dag beveget hun seg over til den andre siden, dit det ikkje var lov å gå. Der traff hun Ellen som var snill med henne. Ga henne mat,  lærte henne bokstavene og strikke votter. Ellen sier: Det som øvrigheten kaller trollkraft kaller jeg det som naturens lærdom.Siri syntes hvert ord Ellen sier er som gull, sølv og diamanter.

1633. Den ukentlige klesvaskedagen samles alle kvinner og barn med latter og prat. Denne dagen fikk Siri merke det, noen mente hun var datter av sin mor. Da begynte problemene for Siri. Hvor stor makt ord har. Hun ble tatt og bestod prøven. Da var hun av trollfolk, hun var skadet, ventet på bålet. Plutselig fikk  hun uventet hjelp med flukt. Hvordan vil det gå? Klarer hun rømme? Les boka så får du svaret, det er den verdt.

Jeg liker godt karakterene i boka og det lille samfunnet i Vadsø, hva de kjemper for seg og andre. Hvor kjærlighet og misunnelse går hånd i hånd. Hvor fort heksebeskyldninger og at djevelen har tatt deg på 1600-tallet, hvor hardt og ille det gikk for flere uskyldige kvinner. Det er rett og slett skremmende lesning. Samtidig er det jo sånn i vår tid også desverre med nett-troll og misunnelse som gjør at usannheter kommer frem og ødelegger for andre.

Min mening og i bio på instagram: https://hildes-bokblogg.blogg.no/ildtunger-av-elin-hansen-debut-historisk.html

Her er fakta og fiksjon flettet flott isammen.

Dette er en vond og sterk bok, nydelig skrevet som jeg anbefaler å lese.

Terningkast 5-   #elinhansen   #selvpublisert

 

 

Døde øyne ser ikke av Jan-Erik Vik. Psykologisk Krimthriller. Del 2 i serien med Emil Ribe.

Døde øyne ser ikke av Jan-Erik Vik. Psykologisk Krimthriller. Del 2 i serien med Emil Ribe. Lese-eksemplar fra Liv Forlag.

DØDE ØYNE SER IKKE ER EN NERVEPIRRENDE KRIMTHRILLER OM RELASJONER, DRIFTER, FORTIDENS SPØKELSER OG ET HØYT PSYKOLOGISK SPILL…

Psykiateren Mona Jones er særdeles anerkjent innen sitt fagfelt, men like beryktet for sin utsvevende omgang med menn. Når en ung eiendomsmegler blir funnet drept, trekkes hun ufrivillig inn i saken, ettersom hun nylig har hatt et kort, men lidenskapelig forhold til ham. Etterforsker Emil Ribe blir satt til å løse drapsgåten, som etter hvert også omfatter et nytt drap. Og han møter på flere utfordringer. En av dem er at han selv har hatt en het affære med den karismatiske Mona Jones.

Forfatter Jan-erik Vik.     Forlag: Liv Forlag.     Utgivelsesår: 2023.

Forfatter: Jan-Erik Vik bor i Kristiansand, der han jobber som veileder for Aktiv fritid i Kristiansand kommune. I 2010 debuterte han som forfatter med novellesamlingen «Siste timen».
Siden har han gitt ut ytterligere fire novellesamlinger og publisert over hundre noveller i ulike magasiner i Norge, Danmark og Sverige. Han har også sin egen podcast, «Krimnoveller»,En grav å gå til» ee hans første kriminalroman.

Dette er en nervepirrende og spennende bok som fasinerte meg. Et psykologisk spill til de grader, så jeg fløy over den lettleste boka i raserfart, måtte bare en side til. Godt språk. Steder og miljøer ble vi godt kjent med. Framdriften er topp og flyten er bra. Her er det ingen dødpunkter.

Mona Jones er en anerkjent psykriater, men er beryktet for sin omgang med menn. En flott og karismatisk kvinne. Hun har desverre et meget dårlig forhold til sin manipulerende far, en anerkjent psykriater. Da en av hennes siste bekjentskaper, som hun har hatt et kort lidenskapelig forhold til blir drept, trekkes hun ufrivillig inn i saken. Mona og Emil Ribe er jeg- personer i boka så vi får historien fra begge.

Etterforsker Emil Ribe blir satt på å løse drapsgåten. hans første dag på jobb etter en lengre sykmelding. Han er usikker på at han orker dette første dagen, men har en kollega Gunnar som bistår han. Men det kommer flere drap, dessuten har han hatt en het affære med Mona Jones tidligere og syntes det er ubehagelig, dessuten har han nå samboeren Rita.

Romanen er frittstående, men flere av karakterene fra første bok er med. En grav å gå til.

Link her: https://hildes-bokblogg.blogg.no/en-grav-a-ga-til-av-jan-erik-vik-debutkrim.html

Min mening her og i Bio på instagram: https://hildes-bokblogg.blogg.no/dode-oyne-ser-ikke-av-jan-erik-vik-psykologisk-krimthriller-del-2-i-serien-med-emil-ribe.html

Det er mange flotte karakterer  her på hver sin måte som vi blir godt kjent med.  Med flere vendinger som kunne ta pusten fra deg og kan gi deg åndenød. For en bok og slutt, ser virkelig frem til neste bok her, for det må bli flere. Anbefales.

Terningkast 5+    #janerikvik     #livforlag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Metusalem-prosjektet av Tom Egeland. Thriller. Del 10 i serie med arkologen Bjørn Beltø.

Metusalem-prosjektet av Tom Egeland. Thriller. Del 10 i serie med arkologen Bjørn Beltø. Lydbok Storytel.

ANTIHELTEN BJØRN BELTØ TAR OPP JAKTEN PÅ ODINS OPPRINNELSE.

Bjørn Beltø leder utgravningen av en vikinggrav på et norsk høvdingsete da de finner et skjelett som ikke har noe i graven å gjøre. Med seg på laget har han datteren Angelina som han fikk vite om i Sølvmyntene. Det viser seg at de har snublet over et mysterium der linjene trekkes mellom gammeltestamentlige myter og norrøn mytologi. En gammel munk skriver sitt livs viktigste krønike. Skrivermunken var trell og fulgte Leiv Eiriksson på ferden til Vinland (cirka år 1000). Han ble senere omvendt til kristendommen og lærte seg å skrive. Krøniken er i realiteten et oppdrag fra en kardinal i Vatikanet, som får sin befalig fra paven. Den er med andre ord en hemmelig rapport til den hellige far om fortellerens møte med en mann som Vatikanet har mistanke om at er Satan.

 

Forfatter: Tom Egeland.   Forlag:  Bonnier Norsk Forlag.    Utgivelsesår: 2022.

Tom Egeland er født i Oslo og vokste opp på Kalbakken i Groruddalen, der foreldrene drev forretninger. Han tok videregående på Oslo katedralskole, avbrutt av et år som utvekslingselev i USA i årene 1977–1978. Han er oldebarn av Jon Flatabø fra Kvam i Hardanger, en av pionerene innen norsk populærlitteratur.
Egeland har arbeidet som frilansjournalist i Akers Avis Groruddalen (1977–1980), journalist i Vi Menn (1979–1983) og Aftenposten, som vaktsjef i Aftenposten Aften og nattredaktør i Aftenpostens morgenutgave (1983–1992), og som redaksjonssjef (1992–2000) og nyhetssjef (2000–2006) i TV 2-nyhetenes Oslo-redaksjon.[5] Fra 2006 har han arbeidet som fulltidsforfatter. Egeland var bokanmelder i VG fra 2011 til 2018.
Bjørn Beltø er antihelten som har albino og er arkeolog, men havner som regel opp i noe han ikke bør . Hans datter Angelina som han først traff i Sølvmyntene er med på det arkeologiske arbeidet.
Beltø liker jeg godt, en litt nervøs fyr med god selvironi, men ikke så heldig med kjærligheten desverre.
Jeg syntes også historie er spennende, med litt arkeologi på toppen er dette supert.
Jeg liker boka Metusalem-prosjektet,  men det er mye å holde styr på og mye skjer hele tiden. 
Historien starter med at Beltø leder en utgraving på et norsk høvdingsete på Borg i Østfold , der finner de et skjelett som ikke skulle vært i graven. Han er en stor mann. Kan det være en konge? Eller kan det virkelig  være Odin? Beltø jobber hardt for å få et svar, det var ikke mange som var såpass lange på den tiden.
Han må også være høyt på strå da han bærer en valknute av gull.
To som er med i den arkeologiske ekspedisjonen blir drept og smykket blir sporløst borte. Han får både et oppdrag, advarsler og beskjeder fra personer han ikke kjenner. Hvem av alle han har truffet i forbindelse med utgravingen er det, som ikke vil gi seg til kjenne?
Han får et oppdrag fra Eric von Castenschiold av Blixen å finne hans forsvunnede datter Beatrice. Men hvem er de?
Her får vi dramatisk jakt, vi er innom norønne guder, bibelens mystiske kjemper og oppdagelsen av Vinland.
At det i denne boken har vært mye research er det ingen tvil om.
Forfatter bygger opp handlingen bra, men for meg blir det noe rotete, for mye å holde styr på selv om det var utrolig spennende til tider. Litt mindre tråder å nøste i neste gang hadde vært enklere for leseren. Her er det mange mysterier flettet inn i hverandre.
Språket, steder og miljø er flott. Handlingen foregår i flere land. Karakterene er topp.
Min mening og i bio på instagram: https://hildes-bokblogg.blogg.no/metusalem-prosjektet-av-tom-egeland-thriller-del-10-i-serie-med-arkologen-bjorn-belto.html
Bøkene med Beltø liker jeg, synes du arkeologi og historie er spennende kan dette være boka for deg. Aberet denne gangen var At det var mye å holde orden på som leser.
Terningkast 4+    #tomegeland    #bonniersnorskforlag   #storytel

Livvakten av Tove Taalelsen. Psykologisk mørk thriller. Del 2 i serie med Voss, Høegh og Beyer.

Livvakten av Tove Taalelsen. Psykologisk mørk thriller. Del 2 i serie med Voss, Høegh og Beyer. Lese-eksemplar fra Nettavisen Forlag.

MØRKE FAMILIEHEMMELIGHETER, SINTE UNGE MENN OG ORGANISERT RASISME.

Kunstgalleriet i stallbygningen på Slottet forbereder en kontroversiell fotoutstilling som satiriserer over religion, menn og makt. Det inviteres til en mottakelse for Corps Diplomatique og kunstkritikere fra Oslo og New York. I kulissene planlegger Utenriksdepartementet og Det kongelige hoff å bruke mottakelsen som skalkeskjul for et møte mellom Ukraina og Russland.

Første episode av en dokumentar fra innsiden av det høyreekstreme miljøet i Norge sendes på TV. Det setter sinnene i kok i et farlig og svært organisert miljø som ikke skyr noe middel for å beskytte sin egen organisasjon.

Den kongelige politieskorte er underlagt Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Livvakten Tormod Beyer har fått jobben som sikkerhetssjef ved hoffet. Men når ekskona plutselig dukker opp, mister Beyer fokuset. Assisterende hoffintendant Stampe er på full fart opp karrierestigen ved Det kongelige hoff og truer Peder Høeghs posisjon, og hans skjulte agenda får faretruende følger …

Forfatter: Tove Taalesen.     Forlag: Nettavisen Forlag.      Utgivelsesår: 2023.

Forfatter: Tove Taalesen er fra Drammen, men har bodd i Oslo de siste femten årene. Hun er utdannet statsviter, og markedsøkonom fra BI. Hun var Norges første kvinnelige lakei i 2007, og har arbeidet over ti år ved det kongelige hoff som en av kongeparets nærmeste medarbeider. Nå arbeider hun som innholdsprodusent innen reiseliv, og ble av Finansavisen i 2019 omtalt som Norges største reiseblogger. Hun har også en spennende og populær interiør- og reisepodkast: Inspirasjonshuset. Hun har tidligere utgitt krimthrilleren Dronningen.

Emne: Kongelige.

Har tidligere lest Dronningen, forfatters første bok, den likte jeg godt, så jeg hoppet fort på Livvakten når jeg fikk en mulighet, måtte bare lese ferdig noen andre først. Men for en bok sier jeg.

Kunstgalleriet i stallbygningen på Slottet forbereder en kontroversiell fotoutstilling som sertifiserer over religion, menn og makt. Det inviteres til en mottakelse for Corps Diplomatique og kunstkritikere fra Oslo og New York. I kulissene planlegger Utenriksdepartementet og Det kongelige hoff noe helt annet, et skalkeskjul for et møte mellom Ukraina og Russland.

Første episode av en dokumentar fra innsiden av det høyreekstreme miljøet i Norge sendes på TV. Sinnene settes i kok i et farlig og svært organisert miljø som ikke skyr noen midler for å beskytte sin organisasjon.

Den kongelige politieskorte er underlagt Politiets sikkerhetstjeneste ( PST). Livvakten Tormod Beyer er sikkerhetssjef ved hoffet, men plutselig dukker eks kona opp og Beyer mister fokuset. Inn kommer ass. Hoffintendant Stampe på full fart opp karrierestigen ved Det kongelige hoff og truer Peder Høeghs posisjon, og Hans agenda får faretruende følger…

En leseverdig, velskrevet bok der det skjer noe nesten hele tiden. For en start på boka. Livvakten er en frittstående bok etter Dronningen.

Passe lange kapitler og en del vendinger, det er topp når ting plutselig forandrer seg vi blir passe kjent med miljø og steder. Språket er bra og jeg likte plottet.

Karakterene er bra og vi blir kjent med flere, noen endel og andre passe. Her møter vi igjen livvakt Tormod Beyer som er tvilende til mye og det meste er gjennomtenkt, Hoffmarskalk Peder Høegh som har kommet så langt han kan og lakei Tale Foss som har klisterhjerne, en smart dame.

I kulissene  kommer den nyansatte assisterende Hofffindant Stampe som vil til topps med en gang, en karrierejeger, en sleip fyr som gjerne går over lik. Her er det mange flotte personligheter.

Rundt Dronning Ingeborg er det mye intern uro blandt de ansatte denne gangen. Noen vil stoppe utstillingen for sikkerheten, det sier dronning Ingeborg nei til, heller mer sikkerhet.

Vi følger historien og ved siden av følger vi historien til Kaare under oppveksten

Det er travle dager på Slottet og sikkerheten står hele tiden i høysete, her merker man at forfatter har god kjennskap til det som skjer.

Jeg syntes forfatter har skrevet en flott bok, litt uhyggelig og nervepirrende med bestialske, blodige drap. Hun har bygd opp boka godt.Forfatter holder korta tett til brystet, jeg begynte å få en anelse på morderen, men var usikker til siste slutt selv om det ble lagt ut flere kamuflerende spor kansje jeg gjettet riktig, kansje ikke.

Min mening og i bio på instagram: https://hildes-bokblogg.blogg.no/livvakten-av-tove-taalelsen-psykologisk-mork-thriller-del-2-i-serie-med-voss-hoegh-og-beyer.html

For en heseblesende slutt, nesten så man kunne få hjertestans. Dette var en  spennende historie etter min smak. Men ikke for sarte sjeler. Her er vi mye innom kongehuset så jeg anbefaler å lese første bok før denne.

Terningkast 5     #tovetaalesen     #nettavisenforlag

 

 

Etterpå er vi alle kloke av Jan Mehlum. Krim. Del 21 av Svend Foyn.

Etterpå er vi alle kloke av Jan Mehlum. Krim. Del 21 av Svend Foyn. Lese-eksemplar fra Gyldendal.

EN FØRTI ÅR GAMMEL SAK KOMMER OPP IGJEN, MED MISTANKE OM JUSTISMORD. MEN ER DET MULIG?

21. roman i krimserien om Svend Foyn. Veien tilbake blir krevende for advokat Svend Foyn, etter nesten å ha blitt drept i en terroraksjon. Men på sykehuset blir han kjent med en ung mann med enda større utfordringer. Et mulig justismord på onkelen har drevet ham inn i farlige miljøer. Han trenger hjelp fra en advokat som Foyn. Og da gutten plutselig på mystisk vis dør er loddet kastet. For mer enn førti år siden ble en attenårig jente brutalt drept i Tønsberg. Saken ble raskt oppklart. Nå er alt glemt. Foyns reise tilbake i tid blir fylt med overraskelser, drama og vold. Noe hadde foregått i den fredelige småbyen. Noe som ikke tålte dagens lys, ikke den gang, ikke nå. Ingen snakker, alle er blitt gamle, mange har gått bort. Når ett overgrep blir avslørt, kommer et nytt til syne. Mørk & Foyns nye advokatfirma får ny medarbeider, en kvinne med få skrupler. Hva skjer med rettferdigheten når forbrytelser er foreldet? Foyn & Co knytter mysteriene opp mot aktuelle hendelser i nåtid. Justismord, påfallende svakt politiarbeid og uforståelige beslutninger fra kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. Alt viser seg å ha relevans til mer enn førti år gamle hendelser i en liten by. En fortelling om maktmisbruk. En fiksjon, men skremmende realistisk.

Forfatter: Jan Mehlum.    Forlag : Gyldendal.   Utgivelsesår: 2023.

Forfatter: Jan Mehlum (fødd 1. januar 1945 i Tønsberg) er ein norsk krimforfattar og sosiolog. Bøkene hans om Tønsbergadvokaten Svend Foyn har vorte vel mottekne av både lesarar og bokmeldarar, og dei har også vorte omsette til tysknederlandsk og svensk.

Emne: Jurister, maktmisbruk

Sven Foyn har hatt en tøff tid på sykehuset etter at han nesten ble drept i en terroraksjon. Men på sykehuset blir han kjent med en ung mann med enda flere utfordringer enn han selv. Hans onkel ble sannsynlig utsatt for et mulig justismord, det har drevet han inn i farlige miljøer. Men har han rett?

Gutten trenger åpenbart hjelp fra advokat Foyn og da han dør på mystisk vis tar Foyn saken raskt.

For over førti år siden ble en attenåring jente  brutalt drept i Tønsberg. Saken ble raskt oppklart og nå er alt glemt.

Foyns reise tilbake i tid blir fylt med overraskelser,  drama og vold. Da alle har blitt gamle, noen ikke i live og andre ikke tør å snakke. Når det ene overgrepet blir avslørt kommer det et nytt.

Mørk & Foyns får en medarbeider uten skrupler. Hva skjer når forbrytelsen eldes? De knytter mysteriene opp mot aktuelle hendelser i nåtid.

Hva skjer med rettferdigheten når forbrytelser er foreldet? Foyn & co knytter det opp til aktuelle hendelser i nåtid. Justismord, påfallende svakt politiarbeid og uforståelige beslutninger fra kommisjonen for gjenopptagelse av straffesaker. Alt viser seg å ha relevans til mer enn førti år gamle hendelser i enn liten by.

Lettlest, spennende krim. Du sitter ikke på nåler her, men det skjer mye likevel som er spennende. Syntes plottet var knallbra og oppbyggingen var flott. Her jobbes det godt for å få en ny gjenopptakelse av den gamle saken. Syntes det var mye rart som ikke bør skje når noen blir drept,  og arrestere noen fordi det passet inn en liten detalj. Man er uskyldig til det motsatte er bevisst. Her må du lese for å finne ut hvordan det går.

Karakterene er sterke og gode fra de vi kjenner fra før, og  karakterene till de nye blir vi passe kjent med. Steder og miljø får vi vite det vi trenger.

Vi er i nåtid og fortid, da Foyn drar å snakker med de som fortsatt er i live og fortsatt husker, hva som skjedde 40 år tidligere med den 18 årige piken. Noen husker noe, andre vil ikke huske, andre har glemt mye, ingen lett sak for Foyn. Her byr det på mange overraskelser og skjulte hemmeligheter som må nøstes opp.

Foyn er i advokatfirma med Mørk nå, tidligere politimann. Sven er ikke helt i form ennå etter sykehusoppholdet, derfor jobber han det han orker, så han får jobben sammen med en nyansatt som ikke har skrupler , men en flott hjelp,  han trenger noen til å få sjekket ting i saken. Hører mindre fra Mørk i denne boka, litt mindre kjekling mellom de denne gangen. Liker godt når de setter igang med ironiske, kjappe replikker, da flirer jeg godt.

Dette er fiksjon, men jeg trodde på historien, for alt virket så realistisk. Jeg har fulgt med forfatter gjennom 21 bøker i serien med Sven Foyn, kan med hånda på hjertet si at jeg har kost meg med dem alle, håper det blir flere i serien med Foyn. Forfatter skriver gnistrende godt, en litt sleivete ironisk snert i setningene med en lett og ledig skrivestil.

Min mening her og i Bio på instagram: https://hildes-bokblogg.blogg.no/etterpa-er-vi-alle-kloke-av-jan-mehlum-krim-del-21-av-svend-foyn.html

Dette er en serie jeg virkelig anbefaler. Knallbra krim. Men start på første bok, det er mange røde tråder her.

Terningkast 5         #janmehlum        #gyldendal