Søskenmysteriene av Hans Olav Lahlum. Krim. Del 10 i serien med K2 og Patricia.

Søskenmysteriene av Hans Olav Lahlum. Krim. Del 10 i serien med K2 og Patricia. E-bok.

HVEM DREPTE DANIEL I 1963? KAN DET HA EN SAMMENHENG MED DAGENS DRAP PÅ SVERRE HANSEN?

Søskenmysteriene er den tiende romanen i den klassiske serien med K2 og Patricia – og et fortettet familiedrama av en krimroman.
Året er 1973. Kolbjørn «K2» Kristiansen har begynt som privatdetektiv etter motvillig å ha måttet forlate jobben sin ved Oslo politikammer. En høstdag legger en ung kvinne ved navn Marlene en rød tusenlapp og et sort–hvitt-fotografi på skrivebordet hans. Mannen på fotografiet er hennes bror Daniel, som ble drept i 1963. En belastet ungdom ved navn Sverre Hansen ble dømt for drapet og skal nå løslates. Marlene har med en opplysning som trekker i tvil om riktig mann ble dømt, og gir K2 i oppdrag å komme til bunns i saken. Dagen etter oppstår et nytt drapsmysterium: Sverre Hansen blir selv skutt og drept på vei til et møte med K2 og Marlene.
På K2s kontor har i mellomtiden også faren til Daniel og Marlene dukket opp. Han er fortsatt overbevist om at sønnen ble drept av Sverre Hansen, men ønsker å få oppklart sin søsters mystiske forsvinningssak fra 1939. Spørsmålet om hvem som drepte Daniel i 1963, veves sammen med spørsmålet om hvem som nå har drept den antatte drapsmannen. Et av Marlenes barndomsminner fra åstedet i 1963 åpner dessuten for en forbindelse helt tilbake til forsvinningen fra 1939. K2 famler rundt i mørke og ser seg etter hvert nødt til å gjenoppta kontakten med sin hemmelige rådgiver Patricia Borchmann ..
Forfatter: Hans Olav Lahlum.    Forlag:  Cappelen Damm   Utgivelsesår: 2022.
Forfatter: Hans Olav Lahlum (født 12. september 1973) er en norsk historikerbiografkriminalforfattersjakkspiller
Året er 1973. Kolbjørn Kristiansen, kalt K2 har begynt som privatdetektiv, han måtte morvillig forlate jobben sin ved Oslo politikammer.
Mattematikkstudenten Marlene Malstrup kommer innom, ønsker han skulle se på drapet av hennes bror Daniel i 1963, hun legger et sort/hvitt bilde av broren på bordet sammen med en tusenlapp. Sverre Hansen har sittet inne for drapet i 10 år, men hun tror ikke det var han som kom tilbake i leiligheten etter en stor krangel med broren, det siste hun hørte før hun sovnet var Beatles på grammafonen på Daniels rom. Foreldrene var borte i et selskap. Marlene var 11 år i 1963.
Sverre Hansen var en belastet ungdom som ble dømt for drapet, han skal nå løslates etter 10 år. K2 møter opp utenfor fengslet og kommer i tale med den frifunnede. De avtaler å møte Marlene dagen etter på Kaffestova, men han dukker ikke opp.
Faren til Marlene møter opp på kontoret til K2 dagen etter, han er sikker på at Sverre Hansen drepte hans sønn, men ønsker at Marlene får svar.
Han ønsker selv hjelp med en søster som forsvant på mystisk vis i 1939 og legger en rød tusenlapp på bordet. Finner K2 ut hva som skjedde med søsteren hans?
Dagen etter er det et nytt drapsmysterium, Sverre Hansen ble drept på vei til møtet med Marlene og K2 på Kaffestova, kan det være en sammenheng i drapet fra1963 og  det idag? Hvem kan det være?
K2 sliter med å finne noen sammenheng og ser seg nødt til å oppsøke Patricia, sin hemmelige rådgiver, selv om han ikke ønsket det fra forrige møte. Klarer de å løse sakene?
Jeg storkoste meg som vanlig med historien med K2, den blir bedre og bedre for hver bok. Lahlum skriver ikke bestialsk og bloddryppende, det går sakte men siķkert fremover, men det er spennende lesning. Vanligvis er jeg ikke fan av saktegående krim, men Lahlum skriver med  humor og alt er så gjennomtenkt utført og velskrevet. En flott historisk krim.
Steder og miljø får vi vite passe om. Vi er mest i Oslo.
Karakterene er som alltid flotte og gjenkjennende som vi blir godt kjent med. Han forelsker seg lett han K2, så jeg må flire.
Det er noen vendinger og overraskelser flere ganger som man kan se saken fra flere hold, Lahlum holder kortene tett til brystet helt til slutten, da nøster han de røde trådene i sammen og det blir en mening. Jeg syntes det lå en nerve av spenning igjenom hele boka.
Her kan du lese hele anmeldelsen: https://hildes-bokblogg.blogg.no/soskenmysteriene-av-hans-olav-lahlum-krim-del-10-i-serien-med-k2-og-patricia.html
Anbefaler å lese en bok av Lahlum, han skriver bra og handlingen er fra 1973, en spennende historie.
Terningkast 5      #hansolavlahlum    #cappelendamm

Å lime sammen knuste vaser av Kristine Begot. Roman.

Å lime sammen knuste vaser av Kristine Begot. Roman. Lese-eksemplar fra forfatter.

KAN MAN REPARERE EN VOND BARNDOM NÅR MAN ER BLITT VOKSEN?

Å lime sammen knuste vaser forteller historien om en vond barndom i et alkoholisert hjem, og et vanskelig forhold mellom trettifem år gamle Kaia og hennes far. Hun har ikke snakket med ham på fem år, da hun plutselig blir oppringt fra et sykehus i Frankrike. Faren har forsøkt å ta sitt eget liv. Motstridende følelser fyller henne idet hun reiser til Pèzenas for å gi forholdet en siste sjanse. Er det mulig å reparere et forholdt ødelagt av flere tiår med skuffelser og smerte, eller vil sprekkene alltid være synlige, som når man limer sammen knuste vaser?

Forfatter: Kristine Begot.     Forlag: Forlagshuset i  Vestfold.    Utgivelsesår: 2023.

Kristine Begot (f. 1987) kommer fra Stavanger, og bor nå i Viken etter å ha vært bosatt over 7 år i Frankrike. Hun debuterte i 2022 med samtidsromanen Gi meg en sjanse på Sirkel Forlag.

Kaia Horn er trettifem år, hun prøver å få ryddet opp i livet sitt etter en traumatisert barndom. Hun hadde følt seg uønsket og forlatt i mange år, hun har nå lært å rydde opp i de fleste vonde tankene.

Hennes far er i Frankrike, en dag ringer en sykepleier, hun spør om Kaia kan komme en tur dit, hennes far ligger bare å prater og gråter om henne hele tiden. Sykepleieren forstår at det ikke alltid er rom for dialog eller tilgivelse. Kaia har ikke hatt kontakt på over fem år med faren, men hun drar.

Faren havnet i en ulykke på jobben for 25 år siden med store ryggsmerter, han begynte å drikke for å døyve smertene. Moren løste det med å ta så mange vakter på hotellet hun kunne, til hun en dag treffer en annen mann, hun drar uten Kaia, starter en ny familie der Kaia ikke er inkludert.

Hun forteller de vakreste løgner til vennene, men har et liv som stagnerer der andre går videre, hvor de utvikler seg og får andre drømmer. Bare ikke henne, hun holder på jobben på café og sin hybel for å holde på tryggheten.

En dag begynner en ung dame som heter Linn på jobben, Kaia blir nesten beruset av kjemien de har, men så drar Linn til Kenya som misjonær og hun blir alene igjen.

Menn er hun skuffet over, de sårer gang på gang.

Faren oppfordrer henne til å begynne å skrive sanger igjen, og hun prøver å få han til å drikke mindre. Kommer de til å finne tilbake til hverandre?

Dette er tredje boken jeg leser av forfatter, syntes hun har vokst i skrivestilen, den går flytende. Hun skriver om viktige og såre temaer. En tøff lesning der jeg overrasket meg selv, mens jeg leser føler jeg at jeg sitter i rommet, er med på samtalene, det er så levende skrevet.

Vi er i nåtid og fortid uten problemer.

Steder og miljø får vi akkurat passe av det vi trenger. Vi er mest i Oslo eller Frankrike, litt i Spania.

Karakterene til de vi blir kjent med er flotte og levende.

En barndom i et alkoholisert hjem er ikke enkelt. Kan man reparere noe som har vært skremmende, med mye skuffelser og lovnader. Ting man ikke vet noe om som barn, men er nødt til å forholde seg til uten å forstå hvorfor ting er som de er. Hadde bare lyst til å trykke Kaia inntil meg, for sånn bør ikke et barn oppleve. Samtidig er det mange grunner til at ting går galt mellom foreldre og vi på utsiden kan ikke vite hvorfor .

Her kan du lese hele anmeldelsen: https://hildes-bokblogg.blogg.no/a-lime-sammen-knuste-vaser-av-kristine-begot-roman.html

En bok jeg anbefaler, dette er så bra skrevet av forfatter at man føler man er med. Jeg heier på Kristine Begot, du skriver godt

Terningkast 5    #kristinebegot      #forlagshusetivestfold

 

Glassmannen av Anders La Motte. Krim. Del 2 i serien med Avdelingen for fortapte sjeler.

Glassmannen av Anders La Motte. Krim. Del 2 i serien med Avdelingen for fortapte sjeler. E-bok.

En bok jeg Har sett frem til da jeg har likt de andre godt.

DET STIGER EN SKIKKELSE FREM FRA MØRKET, SOM HAR VÅKNET OG ER KLAR TIL Å STILNE SIN SULT…

Politietterforsker Leonore Asker har så vidt funnet seg til rette som leder for Avdelingen for fortapte sjeler da hennes far tar kontakt etter flere års taushet. Han har politiet i hælene etter funnet av et lik, og forlanger Leonores hjelp. Hun går motvillig med på å hjelpe ham, og innser at hun vet hvem den døde er. Er faren så uskyldig som han hevder?
Samtidig flytter Leonores gamle venn Martin Hill til et avsides gods for å skrive biografien til en mektig næringslivstopp, men oppdager fort at stedet har flere historier – om mystiske lysskjær og lik som mangler øyne.Mens Asker og Hill nøster i virvaret av tråder, stiger en skikkelse frem fra mørket. En som har sovet lenge og gjør seg klar til å stille sin sult.
Glassmannen er andre bok i Anders de la Mottes bestselgende serie om Avdelingen for fortapte sjeler, en spenningsserie som utforsker det som er annerledes og avvikende.
Forfatter: Anders La Motte.    Forlag: Kagge Forlag.     Utgivelsesår: 2023.
Forfatter: Anders de la Motte (f. 1971) er tidligere politi og sikkerhetssjef i et av verdens største IT-selskaper. Han har siden 2010 utgitt 10 kritikerroste og bestselgende kriminalromaner, som utgis i en rekke land. Han har vunnet både Svenska deckarakademins pris for årets beste debut (2010) og Svenska deckarakademins pris for årets beste kriminalroman (2015). I Norge er han særlig kjent for Årstidskvartetten; Sensommen, Høstdåd, Vinterild og Våroffer.
Leonore Asker er politietterforsker i avdelingen for fortapte sjeler,  en dag tok hennes far kontakt, flere år siden hun sist hadde kontakt med Prepper-Per, han har politiet i hælene etter et funn av et lik i nærheten av hans eiendom og forlanger at Leonore hjelper han, dermed ligger hun flere hakk foran politiet.
Samtidig vet hun hvem den drepte er og hun går motvillig med på å hjelpe han. Er faren uskyldig i drapet?
Hennes gode venn Martin Hill er på vei til Stjärneholm der han har fått et oppdrag å skrive om Alfacent.  Han syntes dette er spennende da de var først ute med DNA-analyser, hjerteklaffer og implantater. Et avsides gods der han skal skrive biografien til en kjent næringstopp. Men han oppdager at det er flere historier til stedet med mystiske lysskjær og lik som mangler øyne.
Martin har tidligere skrevet en bok om Urban explotation, en bestselgende bok, en bibel i utforskning av forlatte bygninger og steder.
Rett før han drar får han et anonymt brev . Hvem er det fra?
Gunnar ble kjent for UFO i starten som leder for konsernet, at han fikk ideene sine fra verdensrommet  men det stilner etterhvert som årene gikk og han sa nei til intervjuer. Hvorfor det?
I virvaret av tråder de må nøste kommer det en som har sovet lenge og vil stille sin sult.
Spennende bok som var guffen til tider, men som jeg likte godt. Den er annerledes, men så spennende. Hårene på armene fikk ståpels
Vi følger Leonore og Martin på vært sitt sted. Leonore med hennes forhold til faren som hun ikke ønsker å treffe, men vil redde andre ifra han. Hun kjenner Prepper-Per godt og vet hva han er i stand til å utføre. Martin på Stjärneholm som føler han blir iaktatt i mørket og at han sikkert vet at noen har vært i den lille leiligheten han bor i for tiden.
Vi blir passe godt kjent med karakterene, de er flotte og sterke.
Steder og miljø blir vi greit kjent med.
Det er en god flyt i boka jeg liker, som det har vært i tidligere bøker. Jeg flyr fra side til side, plutselig er det slutt. For ei bok og for en forfatter som klarer å holde meg på tå hev hele veien.
Vi veksler mellom Asker, Hill, politimann Hellman og Glassmannen, da ser man saken fra flere vinkler, det er mange spennende vendinger i boka før den er ferdiglest.
På slutten samles alle trådene elegant og man får svar på det man har tenkt og hvordan det er.
Her anmeldelsen på del 1 De bergtatte: https://hildes-bokblogg.blogg.no/de-bergtatte-av-anders-de-la-motte-krim-spenning-del-1-av-serien-avdelingen-for-fortapte-sjeler.html
Her kan du lese hele anmeldelsen min: https://hildes-bokblogg.blogg.no/glassmannen-av-anders-la-motte-krim-del-2-i-serien-med-avdelingen-for-fortapte-sjeler.html
En bok jeg anbefaler, den er guffen med mange grøss nedover ryggen, men veldig spennende og vel verdt å lese. Men les gjerne De Bergtatte først.
Terningkast 5+    #andersdelamotte     #kaggeforlag

Jeg kommer til å finne nøkkelen av Alex Ahndoril. Spenning/Krim. Del 1 i serie med Julia Stark.

Jeg kommer til å finne nøkkelen av Alex Ahndoril. Spenning/Krim. Del 1 i serie med Julia Stark. Lese-eksemplar fra Gyldendal.

Jeg var spent på denne boken, mange aviser som ikke liker den. Men jeg syntes den var, annerledes ja, men likevel godt skrevet.

GODSEIER PER GÜNTHER MOTT VÅKNER TIL ET SJOKK, PÅ TELEFONEN ER DET ET UHYGGELIG BILDE, EN BLODIG MANN MED EN SEKK OVER HODET…

Ny spenningsserie av forfatterduoen bak Lars Kepler.
Godseier Per Günter Mott våkner morgenen etter familiens generalforsamling og middagsselskap og finner et uhyggelig bilde på telefonen sin. Det viser en blodig mann, bundet fast og med en sekk tredd over hodet. Det ble inntatt store mengder alkohol kvelden før, og Mott har ikke noe minne verken om mannen eller bildet. Han må finne ut hva som har skjedd før politiet kobles på saken. Hva om det er han selv som er gjerningsmannen?
Privatdetektiv Julia Stark tar saken og ber eksmannen Sidney Mendelson om å ta permisjon fra politiet. Hun vet at hun kommer til å trenge hans hjelp, og drømmer samtidig om at de skal finne sammen igjen. De tas imot som gjester på det overdådige familiegodset og begynner å lete etter sannheten. Samtidig omgås de alle familiemedlemmene som hver og en, teoretisk sett, kan være innblandet.

Forfatter: Alex Ahndoril.     Forlag: Gyldendal.       Utgivelsesår: 2023.

Forfattere:Pseudonymet Alex Ahndoril er et nytt samarbeid mellom Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril, forfatterne bak Lars Kepler. Bøkene til Lars Kepler er solgt i 17 millioner eksemplarer verden over, bøkene er oversatt til 40 språk og utgitt i 170 land.

I 2023 utgav de boken Jeg kommer til å finne nøkkelen.

Julia Stark er trettitre år med grønne sørgmodige øyne. Hun bruker stokk og har arr i ansiktet etter en flyulykke i barndommen. Hun driver Stark detektivbyrå. Hun inntar en lunch ved Östermalmhallen. Hun visste ikke da at hun snart ville få en gåtefull oppgave i fanget som krevde at hun måtte ha hjelp.

Inn på kontoret kommer Godseier Per Günther Mott kalt PG, han spør om hun har taushetsplikt. Det bekrefter Julia. Han våknet på morgenen etter familiens generalforsamling og middagsselskap og finner et uhyggelig bilde på mobilen sin. En bundet blodig mann med en sekk over hodet.

Det hadde blitt inntatt store mengder alkohol kvelden før, så han har ingen erindringer om verken mannen eller bildet. Han bruker av og til å få hukommelsetap hvis han får inn for mye alkohol. Han vil vite hva som ha skjedd før han kobler inn politiet. Hva om det er han som er gjerningsmannen?

Stark detektivbyrå tar saken,  hun spør eksmannen Sidney Mendelson om hjelp, han tar permisjon fra politiet for å bli med henne til godset. Hun vil trenge hans hjelp og har en drøm om at de skal finne sammen igjen.

De kommer til familiegodset som gjester og begynner å lete etter sannheten. De treffer de andre familimedlemmene som hver for seg teoretisk kan ha vært innblandet. Men hvem er morderen?

En lettlest bok som er helt annerledes enn bøkene de skrev som Kepler.  Der var det fart og spenning, men denne er i litt annen sjange, alla Agathe Christie. Her går det stille og rolig for seg, men det er driv i saktegående tempo og jeg syntes den var spennende og godt skrevet og flyt.

Karakterene er flotte, her er flere personligheter. Werther, hans bror, som ikke møter opp. Monika hans, kone og de tre søskenbarna Bjørn, Andre og Siri. De har en gammel klausul i testamente om at de må møtes 2 ganger i uken, minst en fra hver gren. Venner, nei, men de aksepterer klausulen på godt og vondt,  de tvinges uke etter uke å sitte ved samme bord, som veps til honningkrukkene. Det er mye hat og intriger mellom familiemedlemmene. Vi har også  husholdersken Amalie som har vært trofast i mange år.

Sett er bruker å sende en fullmakt hvert år, men dette året har det ikke kommet noen, men han dukket ikke opp, men det var ikke uvanlig. Wether og  PG har 35% hver seg, og Bjørn, Andre og Siri har 10% hver seg i godset. Hvem er drept? Hvem er morderen?

Her er hele anmeldelsen:

Her er ingen skremmende eller bestialske scener, den er for alle, en underholdende roman.

Terningkast 4+    #alexahndoril    #gyldendal

 

 

 

 

 

 

 

Ved foten av regnbuen av Aslaug Tidemann. Debutroman.

Ved foten av regnbuen av Aslaug Tidemann. Debutroman. Lese-eksemplar fra forfatter.

VÆRE HOMOFIL DA DET VAR STRAFFBART Å VÆRE SKEIV VAR UMENNESKELIG. DET ER EN SÅR OG FLOTT HISTORIE.

Felix vokser opp som kjøpmannssønn i en liten vestlandsby på 50-tallet. Han skjønner tidlig at han er homofil, men orker ikke fortelle familien hvem han egentlig er.

For å slippe unna, drar Felix til Oslo. Der blir han en del av det forbudte homsemiljøet.

Hvordan var det å være homofil i en tid der det var straffbart å leve som skeiv? Kan Felix noen gang klare å akseptere hele seg?

Ved foten av regnbuen er en sterk roman om en homofil manns livsreise – lenge før pride. Det er også en historie om hvordan skam, løgn og skyldfølelse langsomt dreper et menneske.

Forfatter:  Aslaug Tidemann     Forlag: Skriveakademiet A/S    utgivelsesår: 2023.
Forfatter: Aslaug  Tidemann er 79 år, bosatt i Ytre Enebakk, mor til 4, bestemor til 8 og oldemor til 1 barn. Hun er oppvokst i Egersund, men flyttet til Østlandet i 1965. Hun er utdannet journalist fra Norsk journalistskole. I sitt yrkesliv har hun jobbet med journalistikk, informasjon og kultur, og hun drev Enebakks første lokalavis i 5 år.
Ved foten av regnbuen er Aslaugs Tidemanns debutroman. Hun har tidligere utgitt to diktsamlinger og er representert i flere antologier.
Eva Berg har født en stor gutt som ble kalt Felix, det ble med han. På femti-tallet lekte de på loftet, Felix elsket å være brud, mamma sier at gutter ikke kan bli brud. Han gjemte prinsessetingene sine innerst i klesskapet på tørkeloftet.
På søndagsskolen sitter han ved siden av Øyvind, den fineste som han elsket før han kunne ordet. Øyvind fikk pakker fra en amerika-onkel, det ville Felix også, få klær og tyggegummi derfra. Men så gjør Øyvind noe skummelt og vondt.
Felix skammer seg over kroppen, den ser ut som en bolledeig, snart er det idrettsdag, den værste dagen han vet om.
Han og Liv begynner på danseskolen, det elsker Felix. De briljerer med polonesen, rytmen sitter i margen.
Oslo i 60-årene. Felix får leid en hybel og begynner som kelner-opplæring på Bristol. I Oslo får Fellix delta i det forbudte homselivet.
Marit er på vei til Oslo for journalist-opplærling. Felix forteller han er homofil, men det hadde hun visst i mange år.
Marit og Felix er på vei hjem til jul, de lever et langt unna godkjent moral i utagerende fester og sjekking. Moren liker ikke Marit, hun ønsker ikke henne som svigerdatter. De drar fort tilbake til Oslo.
Foreldrene dør og Felix drar hjem og  Felix overtar butikken som den kjøpmanns-sønnen han er, har med kjæresten som blir presentert som venn.
Marit ser mindre til Felix, de treffes nå og da.
Vi følger Felix til han blir gammel med sykdommene han slet med. Skulle ønske å få vite mer om den eldre utgaven. Det skjer mye mer i boka, jeg har bare tatt med noe.
En lettlest bok om å være homofil da det var straffbart. Ikke enkelt idag, men lettere etter pride, det er en fin, sår bok om å skjule at man er homofil. Selv om boka var fin, følte jeg likevel på en tristhet, at man ikke kan få være den man er.
Karakterene i boka ble jeg passe kjent med, noen som vi hørte mer fra ble vi godt kjent med. Marit som er fortellerstemmen i historien blir det en annerledes vinkling, det var artig at Felix ble fortalt om i tredjeperson.
Steder og miljø blir vi passe kjent med . Er mest i Strandvik og Oslo. Dra til Oslo var nok befriende, der kunne Felix være seg selv på godt og vondt. Han klarte ikke å fortelle foreldrene hvem han var, men muligheten for at de mistenkte det var vel stor, noe man ikke pratet om den gangen.
Her er hele anmeldelsen: https://hildes-bokblogg.blogg.no/ved-foten-av-regnbuen-av-aslaug-tidemann-debutroman.html
Denne lille bygda der de fleste var kristne, og bygdedyret kommer fort. Husker selv at det var sjeldent vi hørte om skeive.
En bok jeg anbefaler å lese, om den gang det var forbudt å være skeiv. En hard og tøff reise.
Terningkast 4+      #aslaugtidemann     #skriveakademiet

Tolv utemte hester av Anne Holt. Krim. Del 5 i serie med Henrik Holme og Anne Wilhelmsen.

Tolv utemte hester av Anne Holt. Krim. Del 5 i serie med Henrik Holme og Anne Wilhelmsen. Lese-eksemplar fra Gyldendal.

UFORKLARLIGE GRAVIDITETER OG DØDSFALL. HANNE WILHELMSEN SITTER OPPE HELE DØGNET FOR Å LØSE DENNE SAKEN. KLARER HUN DET?

Gleder meg alltid til en Hanne Wilhelmsen serie, velskrevet som alltid.storkoste meg i en god flyt gjennom boka.

Ny Hanne Wilhelmsen-krim!
Hanne Wilhelmsens liv er i ferd med å gå i oppløsning. Kona Nefis har forlatt henne og tatt deres felles datter Ida med seg. Da ett av de få menneskene Hanne bryr seg om her i verden i tillegg blir brutalt drept, må hun kjempe for både å redde familien og løse en drapssak viktigere enn noen hun tidligere har vært borti. I kamp med egne destruktive krefter og tanker blir hun ledet inn i et dystert landskap av hat, forakt og overgrep, der det også viser seg at en rekke uforklarlige graviditeter er en del av et større, skremmende hele. Søvnløs og desperat arbeider Hanne døgnet rundt, og finner til slutt en sannhet som ikke er til å leve med. For noen.Forfatter: Anne Holt.      Forlag: Gyldendal.    Utgivelsesår: 2023.Anne Holt (fødd 16. november 1958) er ein norsk forfattar og advokat fødd i Larvik. Ho var justisminister i Thorbjørn Jagland si første regjering frå 25. november 1996 til 4. februar 1997, då ho måtte gå av pga. sjukdom. Anne Holt er utdanna cand.jur. ved Universitetet i Bergen i 1986. Ho var tilsett som programsekretær i NRK 19841988 og 19901991. I perioden 19881990 var ho politifullmektig ved Oslo politikammer. Holt debuterte som forfattar i 1993. Ho var president i Rivertonklubben 20012003. To av bøkene hennar er filmatiserte, Blind gudinne og Salige er de som tørster, begge i 1997. Regissør for begge filmane var Karl Jørgen Kiønig. Boka Død joker er dramatisert for radio.Hanne Wilhelmsen liv er i ferd med å gå i oppløsning.
Henrik Holme, en ensom sjel, han har to ting i liver som er bra, jobben som politi og familien til Hanne Wilhelmsen. Han blir suspendert på ubestemt tid, det var det værste han har opplevd, for noe han ikke hadde gjort. Et bekjentskap tar livet av seg, han ser litt på den saken, uforståelig siden hun og familien er overreligiøse.
Forlagsredaktøren Ebba Braut er familivenn hos Hanne, hun har et problem som har oppstått. Hun trenger virkelig hjelp.
Kona Nefis er rasende, syntes Hanne behandler andre dårlig, uten respekt, ødelegge en middag med gode venner. Med særheter og nebbete uttalelser. Hanne ville heller ikke høre hva verken Henrik eller Ebba ville fortelle, noe som var viktig for begge. Så de velger å gå før middagen var ferdig.
Nefis pakker fort og med datteren Ida gråtende, forlater de huset. Sånn oppførsel er ikke akseptabel for henne. Klarer Hanne å rydde opp i rotet hun har lagd?
Hanne er ikke glad for at verden åpner seg igjen, heller bitter. Der den ene dagen var lik den andre, en lykkelig tid med restriksjoner. Men nå er hun alene.

Plutselig kom et brutalt drap av noen Hanne bryr seg om, viktigere enn noensinne, hun må løse denne drapssaken, samtidig  må hun kjempe for sin familie.

I kamp med egne destruktive krefter og tanker blir hun ledet inn i et dystert landskap av hat, forakt og overgrep, der det også oppstår uforklarlige graviditeter. Søvnløs og desperat arbeider Hanne døgnet rundt, tilslutt kommer hun frem til en sannhet som ikke er til å leve med. For noen.

En fantastisk, spennende bok med driv som jeg storkoste meg med, liker godt serien med Hanne Wilhelmsen. Velskrevet og med god flyt svevde jeg over sidene. Synes plottet var veldig bra og spennende, hun holdt i trådene til siste slutt før hun plukket de opp en etter en og sveiser de godt sammen. Wow sier jeg. Her også lite voldsscener.

Karakterene er bunnsolide, selv om ikke alle er like sympatiske, de nye ble vi kjent med i denne boken.

Steder og miljø ble vi passe kjent med.

Her kan du lese hele anmeldelsen min: https://hildes-bokblogg.blogg.no/tolv-utemte-hester-av-anne-holt-krim-del-5-i-serie-med-henrik-holme-og-anne-wilhelmsen.html

En bok jeg anbefaler, godt plott med driv, ingen voldsomme voldsscener, for alle. Gleder meg allerede til neste bok.

Terningkast 5+      #anneholt    #gyldendal

 

Tomrom – mammas rare ord av Ine Linn Brimi. Debutbarnebok fra 6 til 9 år. Del 1 med Edvin

Tomrom – mammas rare ord av Ine Linn Brimi. Debutbarnebok fra 6 til 9 år. Del 1 med Edvin. Lese-eksemplar fra forfatter.

Tomrom handler om en gutt som heter Edvin. Han har en livlig fantasi, og han har ofte mange tanker i hodet. Han lurer på hvorfor ting er som de er, og hvordan ting fungerer. Denne dagen blir han introdusert for mammas uttrykk tomrom. Det er ikke alltid lett for en 3. klassing å forstå voksnes ord og uttrykk. Mammaen tar han med på en visuell reise for at Edvin skal lære mer om følelser, på en lettfattelig og søt måte.

Forfatter:  Ine  Linn Brimi.     Forlag: Books on Demand.     Utgivelsesår: 2023.

Forfatter: Ine Linn  Brimi, tobarnsmor og utdannet sosionom. Jeg har tidligere jobbet i barnehage og på skole, og som miljøterapeut i barneverntjenesten.

Illustratør: Gabriella Zofia Gucwa. Flotte illustrasjoner gjennom boka.

Edvin er tredjeklassing, men nå står sommeren for døren. Edvin er blitt sliten av lekene sine, egentlig vil han ut å leke, men alle er bortreist.

Mamma sitter ved pc-en, hun jobber.

Edvin  finner seg kveldsmat, han lager det beste han vet. Rista brødskiver med myk ost, akkurat passe stekt.

Mamma ser på telefonen, slamrer med døra til kjøkkenet, han hører snufsing. Er hun blitt forkjølet?Trenger hun trøst, mange tanker svever i hodet. Er du lei deg? spør han. Men hun prater i telefonen. Han lytter, bøyer seg frem for å høre bedre. Liker ikke at mamma er lei seg.

Så hører han hun sier tomrom, et ord han ikke vet hva er. Hva kan det være? Noen ganger kan man ha tomrom i seg. Han ser nedover seg selv, hvor er tomrommet hos han? Tomrommet mitt er i hjertet sier mamma. Øynene til Edvin vokser og vokser, ikke alltid lett å skjønne hva vokse snakker om.

Men han lærer av mamma. Tomrommet kan fylles av kjærlighet, men det må fylles på som en lader. Øynene hans er store. Han tenker og tenker, så sier han: Jeg kan fylle på kjærlighet til deg mamma.

En nydelig, skrevet barnebok om vanskelige ord og betydningen av hva de betyr. Synes dette ble forklart på en lettfattelig måte.

Jeg følte med stakkars Edvin da øynene ble større og større og han lurte på hvor i all verden tomrommet kunne være på kroppen. Hvor lettet han ble når mamma forklarte det på en enkel måte og hvor omsorgskulle barn kan bli.

Hvor mye som foregår i hodet på barn når det er ord de ikke forstår, fantasien går løpsk,de kan bli triste,redde og bekymret.  Når mamma forklarer ser man nesten lettelsen i Edvin og han blir omsorgfull med mamma, vil lade opp batteriene hennes så hun blir glad igen.

Karakterene av mamma og Edvin er gode og levende.

Viktig å snakke med barna, de skal lære og mestre mye vanskelige ting og fantasien kan gå løpsk.

Her er hele bokomtalen: https://hildes-bokblogg.blogg.no/tomrom-mammas-rare-ord-av-ine-linn-brimi-debutbarnebok-fra-6-til-9-ar.html

Viktig å snakke med barna, de skal lære og mestre mye vanskelige ting og fantasien kan gå løpsk.

En god bok jeg anbefaler om vanskelige og uforståelige ord.

Terningkast 4+     #inelinnbrimi       #booksondemand

 

Stamina av Thomas Bagger. Krim. Del 3 i serien med Task Force 14.

Stamina av Thomas Bagger. Krim. Del 3 i serien med Task Force 14. Lese-eksemplar fra  Vigmostad & Bjørke.

STAMINA. NEDSTIGNINGEN TIL HELVETE KAN BEGYNNE… MEN KAN MAN OVERLEVE DETTE?

Dette er så spennende at når natta kommer sliter jeg med å avslutte, må bare lese litt til. Her er det bare å glede seg, spenningen drar deg uhyggelig langt og du har bare lyst til å få bort gåsehuden som kryper oppover deg.. For en forfatter, den nye kongen av krim i Danmark.

Så spennende at du får gysninger, så velskrevet at du fryder deg. DAVID FLUGT er gått i dekning i de norske fjellene. Med seg har han Theresa og hennes 10 år gamle datter, som begge er traumatisert på grunn av uhyrligheter begått av Siljas far. David drømmer om å finne tilbake til en normal tilværelse. Da hans tidligere sjef i Interpol tar kontakt, presenteres en uventet trussel. Under aliaset Nicó Krause hadde David tre år tidligere infiltrert den kyniske Volosgjengen i Romania og slapp så vidt ut i live. David innser at han må gjenopplive Nicó og dra tilbake til Timisoara forå ta kampen opp med den mest brutale motstanderen man kan tenke seg – en kamp David må vinne for å overleve. Men en hittil ukjent fiende følger han på reisen – han selv. Reisen til Romania blir som en nedstigning til helvete. En reise som krever stamina. Både for David – og for leseren

Forfatter: Thomas Bagger. Forlag: Vigmostad & Bjørke Forlag. Utgivelsesår: 2024.

Forfatter: Thomas Bagger (f. 1981) er en dansk krim-forfatter. Bagger er utdannet medieviter og var på vei inn i IlT-bransjen da han i 2017 bestemte seg for å bli forfatter. Manden i tre dele utkom på dansk i 2021 og er første bok i en ny kritikerrost serie.

Nå var det bare en ting som gjaldt. Stamina.

Radu er en dyktig politimann med hjertet på rett sted og takket alltid nei til penger under bordet. Radu kommer ut fra svømmetrening, han hadde aldri med våpen dit. Han klapper seg på lommene og later som han har glemt noe når han ser dem. Umiddelbar fare.Under en mørk lyktestolpe ser han fem menn i svarte klær ved en varebil. Radu skjønner han må løpe for livet, for hans kone Alina ville ikke tilgi han hvis hun ble enke.

David Flugt har mareritt. PTSD? Han har ihvertfall angst etter cover-operasjonen i Romania der han reddet Theresa fra Fabrikken, der hun hadde levd som sexslave.

De har gått i dekning i de norske fjellene, David, Theresa og hennes 10 år gamle datter Silja. De er traumatiserte. David drømmer om å finne tilbake til normalen.

Da hans tidligere sjef i Interpol tar kontakt med en uventet trussel. Under aliaset Nick Krause hadde David tre år tidligere infiltrert den kyniske Volosgjengen i Romania og slapp såvidt unna i live. Han skjønner han må gjenopplive Nico, dra tilbake til Timisoara for å ta opp kampen med Volos, denne kampen må han vinne for å overleve. Klarer han det?

Nedstigningen til helvetet kan begynne.

En velskrevet bok med vendinger og overraskelser, måtte ta småpauser for å få igjen pusten. Den starter rolig, men drar seg fort opp og jeg ble med på Berg og dal banen. Det var guffent med de slimete og trange gangene under jorden.

Det er høyrisiko-operasjon å kidnappe en undercover politi. Noe skurrer, men hva? Tvile og lete, så kansje man får svaret.

Karakterene vi blir kjent med er levende og flotte. Lurvete Mihai som Nico bodde litt hos var godt beskrevet, en uredd fyr med traumer og store drikkeproblemer. Men han imponerte meg.

Det blir mye action, lite døperioder med handlingsmettede kapitler. Spenningen tar nesten livet av deg innimellom når vendinger og overraskelser står i kø. Advarer at boka er brutal og rå, ikke for alle.

Steder og miljø er godt beskrevet. Det er en del røde tråder som forfatter samler på slutten, det kan virke som det kommer en til i serien, det er jeg glad for.

Det jeg et mest imponert over er vinklingen på bøkene, det er forskjellig. Den første dalte overraskelsene gjennom boka med action, den andre var roligere i en liten bygd midt i bibelbelte, men guffen og denne siste var actionfylt så det holder,men med overraskelser som haglet over deg. Det liker jeg.

Mannen i tre deler. Del 1: https://hildes-bokblogg.blogg.no/mannen-i-tre-deler-av-thomas-bagger-krim-del-1-i-serien-med-task-force-14.html

Den nittende øya. Del 2: https://hildes-bokblogg.blogg.no/den-nittende-oya-av-thomas-bagger-krim-del-2-i-serien-med-task-force-14.html

Hele anmeldelsen kan du lese her: https://hildes-bokblogg.blogg.no/stamina-av-thomas-bagger-krim-del-3-i-serien-med-task-force-14.html

Vil du lese en spenningshistorie som tar pusten fra deg anbefaler jeg denne, den er brutal og rå men fantastisk skrevet. Men start på første bok, du vil ikke angre.

Terningkast 5+     #thomasbagger    #vigmostadbjorke