En skjult tragedie av Roger Albrigtsen & Knut Flovik Thoresen. Andre verdenskrig. Øksfjordraidet 1941.

En skjult tragedie av Roger Albrigtsen & Knut Flovik Thoresen.Andre verdenskrig.Øksfjordraidet 1941. Lese-eksemplar fra forfatter.

ØKSFJORDRAIDET 1941. DETTE ER HISTORIEN OM ET MILITÆRT ANGREP, LANDSSVIK OG ET USKYLDIG MENNESKESINN.

EN SKJULT TRAGEDIE Øksfjordraidet 1941 Datoen er 12. april 1941. Det er natt i Øksfjord, Finnmark. Den norske spesialsoldaten fyrer av en maskinpistolsalve mot en lukket soveromsdør. Seks år gamle Elsa overlever, men mister sin mor. Dette er også historien om et militært angrep, landssvik og et uskyldig menneskesinn.

Forfatter: Roger Albrigtsen og Knut Flovik Thoresen.      Forlag: Forlaget Kristiansen.    Utgivelsesår: 2022.

Om forfatterne: Roger Albrigtsen, født 1971, Evenes, forfatter av sakprosa som hovedsaklig skriver bøker fra den annen verdenskrig.

Knut Flovik Thoresen, født 1971, Arendal, forfatter og historiker, tidligere kaptein i Forsvaret.

Det er natt i Øksfjord i Finnmark og datoen er 12. april 1941. Bygda vet ikke at det kommer til å skje noe ganske snart denne natten. Dette er historien om barnet Elsa, mamma Ruth Emilie og pappa Agnar, og også om et militært angrep, landssvik og et uskyldig menneskesinn.

Boka starter med notatene til Elsa gjennom år med beskrivelser av hendelsen. Hennes døtre fikk aldri vite hva som hadde skjedd før etter sin mors død, da alle trodde de visste det og det ble heller aldri nevnt. Datteren hennes Marit husker bare en mor som var redd for alt og at mammaen syntes det var tungt å vokse opp uten en mor. Elsa bar med seg minnene fra natten 1941 resten av livet. Elsa møtte sin far Agnar igjen i Øksfjord  i 1955, det ble svært få møter da faren giftet seg og flyttet sørover.

Barnebarnet Marit har vært behjelpelig med familieportretter, dagbøkene og notatene fra sin mor som hun skrev på i de dårlige dagene. Det var nok en god  hjelp for Elsa å få det ut, for dengang fikk man ikke hjelp med traumatiske hendelser.

“Det var en tur som det hendte ingen ting, det var en lysttur, vi hadde håpet på mer aksjon, men det skjedde ikke.”

Dette sa Gallus Kleppe fra krigsskipet Mansfield etter Øksfjordraidet. Men nevner ikke at noen har blitt skutt. Det hadde aldri vært tyskere eller krigsskip der før da. Ombord var bare nordmenn, tapre gode nordmenn. De skulle sprenge en fabrikk og ta med seg en Quisling. Det ble reaksjoner når fabrikken ble sprengt, men så fikk de hjelp med det de trengte.Det var knapt med mat, lite kaffe og mel. Det ble brakt i land sekker med sukker, kaffe og mel. Forståelig at dette ble tatt imot med glede.

Men det som ikke ble sagt var at den norske spesialsoldaten fyrer av en maskinpistolsalve mot en lukket soveromsdør. 6 år gamle Elsa overlever, men mister sin mor.  Det var pappa Agnar de ønsket å få med seg, fordi han var en Quisling.

Elsa ble vitne til at mamma falt om med blodet som sprutet ut av 2 sår i brystet. De leverte fra seg noen bandasjer og sa de skulle sende en lege, han kom ikke. Den lamslåtte og tause 6- åringen var vitne til alt. Hun husker ikke om det kom en lege. Mammaen døde dagen etter. Elsa ble sendt til sin farmor Tonny Jørgensen, og så nesten ikke sin far etter dette. Elsa var traumatisert hele livet etter hendelsen.

Faren, Agnar Jørgensen satt også inne over 3 år, skulle vært 9 år for landssvik. Tidligere hadde han mange innlegg i avisene, artikler om NS-organet “Fritt Folk”. Ble omtalt som en politisk rundbrenner. Han glemte NS i denne perioden og det ble stopp med avisskriverier i Finnmarks Folkeblad.

De lagde margarin av sildoljen, og ikke til glyserin brukt i sprengstoff for Tyskland, så det var ikke et livsviktig anlegg.

Godt språk og en lettlest bok. En spennende bok som det har vært  mye å nøste opp i med  mye dokumentasjon å samle inn. En stor jobb for forfatterne.

En sterk bok å lese om som har vært lærerik og spennende  Utrolig hvor mye som ble snakket bort eller ikke dratt frem i det hele tatt.  Mye som var utelatt i dokumentene.

Ruth Emilie Jørgensen minnes på en bauta utenfor kirken på Øksfjord. Her ble hun stedt til hvile den 18. april. Qusling sendte også en krans til begravelsen.

Natten er mørk og svart

Natten er værst

Natten er angst og død

Om natten går tiden sakte så sakte

Elsa

Du kan lese mer her: https://hildes-bokblogg.blogg.no/en-skjult-tragedie-av-roger-albrigtsen-knut-flovik-thoresen-andre-verdenskrig-oksfjordraidet-1941.html

En bok jeg vil anbefale, lærerikt ifra krigen og spennende.

Terningkast 5-    #rogeralbrigtsen   #knutflovikthoresen

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg