Utenfor er hundene av Gunnar Staalesen

Lest Utenfor er hundene av Gunnar Staalesen på Book bites. Krim. Bok 19 med Varg Veum.

Forfatter: Gunnar Staalesen. Utgivelse: 2018. Forlag: Gyldendahl.

Varg Veum har ingen oppdrag i denne boken, men jobber for seg selv denne gangen i håp om å rydde opp og finne ut hvorfor 4 personer blir anmeldt for misbruk av barn, han selv blir frikjent men ikke de andre. Er det hold i anmeldelsene? Hva er sant? Klarer Veum brasene denne gangen?

Bokens bakside: Varg Veum i storform. En mørk vinterkveld ute på et oppdrag kommer en bil i full fart mot Varg Veum. Det er bare med nød og neppe han unngår å bli  påkjørt og drept. 

Dette får han til å tenke på to dødsannonse han har lest de siste månedene. To av mennene som har sonet en dom i en overgrepssak der Veum selv i en kort periode var feilaktig siktet, har omkommet på en måte som politiet har lagt til side som ulykker.Veum får nå mistanke om at dette kan være noe langt mer alvorlig enn tilfeldige dødsulykker. I såfall står han Kansje på den samme dødslisten…

Med frykt for eget liv som drivkraft setter Veum i gang med å nøste opp blandt gjerningsmenn og ofre i den gamle saken. Et nytt dødsfall forsterker hans mistanker, og etterforskningen bringer han på sporet av nye brutale ugjerninger og en ukjent hevner der ute i mørket.

Min mening: Godt skrevet, lettlest snill krim som var spennende. Morsomt at Varg Veum treffer Tønsbergadvokaten Sven Foyn og Hulda ( forfatter Jan Melhum) Skrevet om Varg Veum i over førti år. Ingen makabre detaljer, men man drives frem av historien med humor, action og for å se hva som skjer på neste side. En bok jeg anbefaler.

 Terningskast 5

 

Liten jente forsvunnet av Erling Greftegreff

Liten jente forsvunnet av Erling Greftegreff, krim.Bok 2 med Wilhelm Gran. Lånt på Book bites.

Liten jente blir borte i barnehagen, alt virker planlagt. Parallelt følger vi Hanna og Hugo som bor i et kollektiv, men da Linda flyttet inn begynner det å skje ting. Hva er sammenhengen her?

Forfatter Erling Greftegreff. Utgivelse: 2018. Forlag: Forlagshuset, Vestfold.

Forfatter: Erling Greftegreff, født 1969, bosatt på Hadeland. Jobber som politioverbetjent.

Bokens bakside: Da en liten jente, Susanne, plutselig forsvinner fra utelek i barnehagen, blir det slått full alarm. De eneste vitnene til forsvinningen er to jevnaldrende barn, som beskriver en ukjent mann, som kontaktet dem og ga de godteri. Oppslukt av godteriet, la de ikke merke til at Susanne ikke var der lenger.

En storstilt leteaksjon blåses igang, men ender resultatløs. Saken overlates til etterforskerne ved etterforskningavdelingen på Hønefoss politistasjon, med Wilhelm Gran som hovedetterforsker. Det er med tungt hjerte Wilhelm unnlater seg på saken, han innser hva som vil følge, av press fra alle kanter, samt et tyngende ansvar om å finne jenta.

Kort tid etter, dukker en ung, anonym kvinne opp, død, drept, på en belastet adresse i byen. Under etterforskningen av drapet, dukker det plutselig opp forbindelser til Susannes forsvinning, som overrasker alle.Finnes det et nettverk der ute, som systematisk bortført små barn?

Min mening: Velskrevet bok med mange vriere jeg ikke så komme. Trodde saken var oppklart, men det var den ikke,så ble alle de løse trådene ble nøstet inn. En krim med flott plott og spennende, men litt for langdryg i enkelte partier. Kan trygt anbefales. 

Terningkast 5

Offiseren av Helge Thime-Iversen

Offiseren av Helge Thime-Iversen, krim, bok 3 med Njaal Natland.Lånt på book bites. 

Forfatter: Helge Thime-Iversen

Forlag: Liv forlag, 2021

Bokens baksideomtale: En mann blir kastet overbord fra en ferge på vestlandet. Samtidig blir Njaal Natland ved Kripos kontaktet angående en kodet tallrekke som kan knyttes til en kommende terroraksjon.

En intens og personlig jakt på svar starter, – både på en drapsmann og en løsning på koden. Kan Njaal,finne svarene i tide til å forhindre både nye drap og en grusom terroraksjon på norsk jord?

Forfatter: Helge Thime-Iversen , født 1971 i Bergen, bor nå i Haugesund. Forfatter og seksjonssjef i Sjøfartsdirektoratet.

Min mening: En flott velskrevet bok om terror. Med litt ironisk humor Måtte le når Njaal mente at etterretningstjenesten var så tause at østers var på nivå med en syklubb iforhold. Var spent på hvordan de skulle løse dette når ingen sa noe, men Njaal fikset det også. En bok jeg virkelig anbefaler, spennende fra første til siste side

Terningkast 6

 

 

 

Galgedans av Tor-Håkon Gabriel Håvardsen

Hørt ferdig Galgedans av Tor-Håkon Gabriel Håvardson.Mørk krim/grøsser. Krimdebut.Triologi, del 1. Lånt lydbok.

Galgedans er en skummel og nervepirrende krim, der mørke og hemmeligheter forenes på genialt vis. Hver eneste side er så intens at du glemmer å puste.

De er en familie som bor i Victoriahavn, men ikke en hvilken som helst familie. Jenny,  datteren har en mørk side, hun har et stirrende blikk, smiler ikke og biter de andre barna hardt, så det ender med at hun bytter barnehave ofte. Det går også dårlig på skolen fordi de andre barna er redd henne. Pappa, Theodor reagerer lite på døde dyr og da han fant naboen død i kjelleren.Han klarer ikke å se noe galt ved Jenny. Isteden hjelper han henne, forstå det den som kan, blind farskjærlighet

Hvordan skal dette ende? Hvor mange blir drept før alt blir stoppet?

Forfatter: Tor-Håkon Gabriel Håvardsen

Utgivelsesår: 2020

Forlag: Panta

Forfatter:Tor-Håkon Gabriel Håvardsen, født 1986. Bor på Melhus i Vesterålen. Låtskriver, musiker og forfatter. Galgedans er første krim, han har skrevet 2 til i annen sjanger. Jobber som gravferdskonsulent

Bokens baksideomtale: Jenny Ness er ingen vanlig jente. Jenny Ness har en kraft i seg. En mørk kraft. Den stillferdige Theodor Ness lever i et tilsynelatende kjærlighetsløst ekteskap med sin kone Margareth, så da de får lille Jenny, er det datteren som får all Theodors kjærlighet.

Jenny er ikke som andre barn. Hun er mye alene og passer ikke inn noe sted. Et vesen begynner å hviske til henne på soverommet, og inni henne vokser kulden og mørket. 

En sommerdag da Jenny er 12 år, tar hendelsene brått en skjebnesvangert og makaber vending. Kreftene som slippes løs denne sommerdagen forandrer livet til den lille familien og alle som bor i Victoriahavn for alltid. 

Min mening: Boka var til tider mye gørr og blod, men jeg hadde sansen for den. Kommer helt klart til å lese de 2 neste bøkene. Synes boka var velskrevet og underholdende, kan vel kalle det galgenhumor. Holdt pusten mange ganger. Mordene ble beskrevet godt detaljert til tider, så dette er ingen bok for sarte sjeler. Slutten var overveldende makaber så gåsehuden var der hele tiden.

Terningkast 5+

#torhåkongabrielhåvardsen. # hildesbokhylle

 

Mammapolitiets regler for uskikkelige mødre av Marianne Hammersberg-Jensen

Lese-eksemplar på pdf-fil fra forfatter.

Mammapolitiets regler for uskikkelige mødre av Marianne Hammersberg-jensen. Familie, helse.

 Bokas baksideomtale : Graviditet, amming, navnevalg og oppdragelse – å få barn er ikke for pyser. Men virkelig utfordrende blir det når mor og barn møter verden utenfor. For det finnes noen der ute som lusker i buskene, som ser deg med barnevogn, bæresjal og Babybjørn.

De operer med et sett ukjente negler og justis. De er klare for å slå til når du minst aner det. De er mammapolitiet. I denne boka avsløres reglene for første gang. Den gir deg en sjanse til å unngå konfrontasjoner og pågripelser.

Dette er boka du skulle ønske de gå deg på føden. For husk: mammapolitiets vet alltid hvor du er og hva du gjør.

Forfatter: Marianne Hammersberg-jensen 

Forlag : Spartacus

Utgivelsesår: 2021

Forfatter: Marianne Hammersberg-jensen, bor i Arendal, interiør og forfatter. Gitt ut  et par bøker om Heksa Valentina.

Min mening: En humoristisk bok om mammapolitiet som du rett og slett aldri kan vinne over, de er overalt.Men det er ikke uskyldig, en alvorlig undertone ligger bak. Enkelte mødre må rette på andre og kritisere fordi de vet best.Ikke viktig om de har rett eller ikke.

Det var en del når mine var små, men ikke så synlige fordi vi ikke hadde sosiale medier. Fler når datteren min fikk barn av disse bedrevitere som var overalt, nå om dagen er det lettere å henge ut og følge med andre på sosiale medier. 

Tror ikke de tenker over at alle barn er forskjellige, alt er jo ikke perfekt. Men fasaden er viktig. Hva, ammer du ikke? Det må du. Har ikke sønn din begynt å gå ennå? Er det noe galt med barnet, sikkert for at du ikke har ammet. Håpe noen tenker seg om to ganger etter å ha lest boken før man kommenterer andre.

Vi må huske på at livet forandrer seg totalt når man får barn, for noen blir det ikke perfekt. Stressende situasjoner med ett gråtende barn og ditt hverdagsliv er totalt forandret.

Anbefaler boka, likte den humoristiske humoren forfatter bruker.Kos deg med mammapolitiet som kansje ikke er så perfekt alikevel. 

Terningkast: 4+

 

 

 

Friheten av Arne Dahl.

Hørt ferdig friheten av Arne Dahl.Mørk Krim. Bok 4 med Sam Berger og Molly Blom. Lånt lydbok.

Sam Berger, privatetterforsker, tidligere politimann, har startet hos en terapeut ettter en krise både privat og i yrkeslivet.Terapeuten ønsker etter en tid å gi han et oppdrag han vil tjene godt på hvis han klarer å finne en bortført kvinne, Nadja. Men bare hvis han kan holde politiet utenfor.Han går igang med det samme. Her kommer både russisk mafia og menneskehandel inn på banen. Klarer han det? Han håper fortsatt på livstegn fra Molly,men får han det?

Forfatter: Arne Dahl, pseudonym for Jan Arnald, født i 1963. Forfatter, redaktør og ltteraturkritikeren. Bor i Stockholm. Gitt ut 11 kriminalromaner siden debuten i 1998. Bøkene i A-gruppen har blitt filmatisert.

Bokens bakside: Frihet er fartsfylt, klaustrofobisk og full av overraskelser. Sam Berger er alene. Mollys Blom er fortsatt borte, sannsynligvis er hun gravid med barnet deres. Drømmen om et liv sammen med henne virker fjernere enn noen gang.

Sam får et innbringende oppdrag av den gåtefulle typen. En kvinne Nadja, er blitt kidnappet, og terapeuten hennes søker Sams hjelp? Men politiet må holdes utenfor.

Min mening: Boka er creepy til tider med stor fart så man nesten må holde pusten. Lettlest med godt språk. En spennende og flott krim som vanlig fra Arne Dahl, her får man alt man ønsker seg i en god krim og enda mer.Vanskelig å stoppe å høre. En bok jeg vil anbefale, men ikke til sarte sjeler. Vil anbefale å lese kronologisk Utmarker, Innland og Åpen sjø først, selv om alle er avsluttende.

 Teningkast 5+

 

Det de døde vet av Marit Reiersgård

Hørt ferdig  Det de døde vet av Marit Reiersgård. Krim. Bok 4 med Verner Jacobsen og Bitte Røed. Lånt lydbok.

Det er sommer. Det er hastverk. Det blir et kappløp med døden. Kan sønnen ha dødd en naturlig død? Er ting som det ser ut som? Mange har mye å skjule.

Forfatter: Marit Reiersgård

Forlag: Gyldendal

Utgivelseår: 2018

Forfatter: Marit Reiersgård, født 1965. Skrevet barnebok, ungdomsbok og krim. Nominert til Riverton i 2015 for Jenta uten hjerte. 

Bokens bakside: Det er sommer. Det er hastverk. Det blir et kappløp med døden. Legen Tom Ross melder sin kone Marion savnet mens de besøker hennes barndomsvenn i Spania.

Han er misfornøyd med det spanske politiets etterforskning og reiser hjem til Lier for å få norsk politi på saken. Ekteparet trengte å reise bort etter at deres sønn ble funnet død i russedrakten på 17. Mai tidligere samme år.

Under etterforskningen finner politietterforsker Bitte Røed raskt ut at sønnen ikke døde en naturlig død. Når politiet oppdager at paret også tidligere har mistet et barn, i noe som synes som krybbedød, vekkes mistenksomhet mot foreldrene.

Tom Ross virker lammet av sorg og Marions barndomsvenn trer støttende til, men det later til at begge har noe å skjule. Bitte Røeds etterforskning bringer henne tett innpå et familiedrama, og hun frykter etterhvert at det står om livet til den forsvunne Marion.

Min mening: Liker karakterene på hovedpersonene, begge har sitt å stri med og de er godt bygd opp.Godt språk og lettlest, den fenget meg. Undret mange ganger gjennom boken den rare oppførselen til ekteparet. Hva er sant og hva er ikke det? Er det noe de skjuler? Anbefaler boka.

 

Terningkast 5

Uvigslet jord av Agnes Lovise Matre

Lese-eksemplar fra Gyldendahl.

Lest ferdig Uvigslet jord av Agnes Lovise Matre. Krim. Bok 3 med Bengt Alvsaker.

Under hagearbeid på Øystese blir det funnet levninger, men ingen er meldt savnet. De finner også en jakke med legitimasjonskort med Morten Vik. Hans foreldre bor også i bygda, foreldrene sier han dro for mange år siden etter en krangel om homofili. Morten hadde fått skikkelig juling av vennene for “sånne” ønsket de ikke å ha i bygda.Da det gikk rykter om at Morten var homofil for foreldrene, noe Morten innrømmet,ble faren sint og ba sønnen ryke og reise og aldri komme tilbake. I et lite bygdesamfunn  var dette både skam og tabu. Men hva er sant, dro han eller er det Morten de har funnet? Hvem skjuler noe og hvem snakker sant?

Forfatter: Agnes Lovise Matre

Forlag: Gyldendal

Utgivelsesår: 2021

Forfatter: Agnes Lovise Matre, født 1966 på Osterøy, bor nå i Haugesund. Lærer i Haugesund. Har også prøvd seg som frijournalist og fredagsspaltist.Gitt ut 5 bøker, 3 av de er krimbøker. Fikk Sølvkniven i 2020. Gift med Geir Tangen, også krimforfatter.

Bokas bakside: Det gjemmer seg langt mer enn kravlende insekter og mark under svart jord. Under hagearbeid på Vavollen i Øystese blir levningene av en tenåring funnet i jorden, en ung gutt som aldri er ikke blitt meldt savnet.

Etterforskningen av drapet avdekker lag på lag av skyld, skam og unnfallenhet, og truer med å avsløre hemmeligheter som kan få voldsomme konsekvenser for mange i den lille bygda.

Lensmann Bengt Alvsaker  må grave dypt i bygdas ugjerninger og utbredte fordommer for å finne ut av sannheten om hva som skjedde, den gang for tretti år siden.

Min mening: Merker at det har vært enormt research-arbeid om homofili på 1980- tallet som gjør dette til en troverdig historie. I 1983 var jeg 20 år, det fantes jo ikke noen homofile, husker et par stk vi ante kunne være det. I ettertid var det jo flere men ble lite snakket om fordi dette var tabulagt og skam for familien. Det har jo blitt mye bedre og stort sett godtatt etter at flere kjendiser har stått frem og det har blitt lovelig. Tøfft å skrive om homofili fra 1983 og man kjenner seg igjen i beskrivelsene og hvordan det var den gangen

En fantastisk flott bok med flotte stedsbeskrivelser så jeg følte at jeg kjente meg igjen I løpet av boken selv om jeg ikke har vært der. 

Liker Bengt Alvsaker,  en litt sær politimann som plutselig har fått en sønn, Thomas i tenårene som ønsker å være hos han, og som han ikke har hatt noe med å gjøre på mange år. Det er heller ikke enkelt.

Gleder meg allerede til neste bok, kost meg gjennom boka, den var spennende og velskrevet med et vondt og hjerteskjærende tema. Liker bøker jeg kan føle litt på kroppen og det gjorde denne boka. Trodde nok engang jeg visste hvem morderen kunne være, men vridninger i boka gjør det vanskelig så på slutten fant jeg det først ut. Herlig. Anbefales virkelig.

Terningkast 5