Datter av Ukraina av Roy G. Tveit. Moderne litteratur.

Datter av Ukraina av Roy G. Tveit. Moderne litteratur. Lese-eksemplar fra forfatter.

En god bok jeg vil anbefale.

DARIA FLYKTER FRA KRIGEN I UKRAINA SAMMEN MED SIN MOR, DE KOMMER MELLOM TO VIDT FORSKJELLIGE VERDENER. HVORDAN GÅR DET, TILPASSER DE SEG DETTE.

Forlaget om boka:

Daria er ei 18 år gammel jente fra Avdiivka i Ukraina, en by hvor det har vært krig siden 2014. Etter et voldsomt angrep mot hjembyen i januar 2021, flykter hun sammen med mora si til Norge. De bosetter seg i industribyen Odda hvor Daria begynner på videregående skole.

Men livet i Norge blir ikke helt enkelt. I Ukraina har Daria tatt farvel med kjæresten, Andrej, som er soldat i den ukrainske hæren, og hun har etterlatt familie og venner som har valgt å bli, for å forsvare Ukraina mot de russiske okkupantene.

Daria slites mellom et ønske om å leve i fred i Norge, og pliktfølelsen hun har overfor det okkuperte hjemlandet sitt. Tilværelse kompliseres etter hvert ytterligere av at den unge norsklæreren hennes blir betatt av henne, og hun av ham.

Forfatter: Roy G. Tveit.    Forlag: Litera Books – Roy G. Tveit.      Utgivelsesår: 2024.

Forfatter: Roy Gunnar Tveit (Født 1963) er til dagleg universitetslektor i språkvitenskap ved UiA. Han debuterte som forfattar i 2004 med romanen «Call girl-sjefen». Sidan den gong har han utgitt fagboka «Å lære norsk – når polsk og tysk er morsmål» (2011), og romanen «Datter av Ukraina» (2024).

Min mening om boka:

18 år gamle Daria er fra Avdiivka i Ukraina, hun og moren har flyktet fra krigen, de havnet på Odda i Norge. Ikke enkelt når kontrastene blir så store, komme fra krig og til stille, rolige Odda. Hun begynner på videregående. Men trives ikke så godt.

Hun er trist for at kjæresten Andrej blir igjen, han er soldat i den ukrainske hæren. Det samme med resten av familien hennes og vennene hun har der, de ønsker å forsvare Ukraina mot de russiske okkupantene.

Daria savner vennene, slekten i Ukraina og pliktfølelsen for det okkupere hjemlandet. Samtidig har hun et godt i Norge med fred, borte fra redsler med bombing, knatring fra maskingevær og uling fra luftvernsirener. Hun jogger bort sin skam over å være i frihet.

Hun blir med i elevrådet, de drar på skoleutflukt og blir bedre kjent med de andre. Griller og de overnatter i telt.

Hun liker godt den nye læreren Ketil, etterhvert får de et romantisk eventyr, men kan det vare, de drar bort på en hytte, de kan ikke ses i Odda siden han er hennes lærer. Men kan hun stole på han? Er det alvor eller en lek for han?

Hun blir skuffet over Ketil, da en kvinne åpner døren hjemme hos han og sier hun er hans samboer. Han er 10 år eldre enn Daria. Snakker samboeren sant?

Det er vondt å bli skuffet, hun gråter, den trofaste hunden hennes, Stefan slikker bort tårene hennes. Daria elsker å skrive dikt og det hjelper henne. Hun har også  dårlig samvittighet, det er jo Andej hun elsker, hun ønsker seg hjem til han. Men går det?

Moren har gjemt passet hennes, hun vil ikke at Daria drar hjem igjen. Får hun det tilbake?

Syntes dette var en spennende historie med et godt språk. Jeg trodde på den selv om det er fiksjon. Det var med stor interesse jeg leste, syntes slutten gikk litt fort, her kunne det blitt litt mer i handlingen. Å være flyktning er ikke enkelt, vi leser om de såre sidene om det. Savnet etter de som står i krigen og skammen over å ha flyktet. Ingenting er enkelt.

Alle mødre og barn som er bekymret for de ved fronten, vil de ses igjen. Mange dør desverre.

Det er spennende å se hvordan Daria tilpasser seg disse to vidt forskjellige verdene, hvor vanskelig det er.

Karakterene er flotte.

Miljø og steder får vi vite det vi trenger.

Hele anmeldelsen  her: https://hildes-bokblogg.blogg.no/datter-av-ukraina-av-roy-g-tveit-moderne-litteratur.html

En bok jeg vil anbefale. Den er interessant og sårbar å lese.

Terningkast  4+          #roytveit        #literabooks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg